Zaprawianie ziarna zbóż chroni przed chorobami

22 Września 2021

Zaprawianie ziarna zbóż chroni przed chorobami 

Zaprawianie ziarna zbóż jest zabiegiem obligatoryjnym w produkcji roślinnej. Zboża ozime od wschodów atakowane są przez szereg patogenów chorobotwórczych, które mogą znajdować się w glebie oraz ziarnie. Niektóre z nich zwalczyć można tylko przy użyciu zapraw.

Przy użyciu zapraw zwalczać można szereg niebezpiecznych chorób zbóż: śnieć cuchnącą pszenicy, śnieć gładką pszenicy, śnieć karłową, pleśń śniegową, zgorzel siewek, głownię pylącą pszenicy, pasiastość liści jęczmienia, głownię zwartą jęczmienia, głownię pylącą jęczmienia, głownię źdźbłową żyta, ostrą plamistość oczkową.

Śnieć cuchnąca pszenicy 

Śnieć cuchnąca pszenicy (sprawca: Tilletia tritici) objawy daje po wykłoszeniu. Na skutek porażenia rośliny chore są na ogół o 1/3 niższe od zdrowych, sinozielone, nieco srebrzyste. W miarę dojrzewania kłosy stają się rozpierzchłe, sztywne i się nie pochylają pod ciężarem ziarna. W zaatakowanych kłosach ziarniaki są pękate, krótkie, lekkie, wypełnione brunatną mazią o śledziowatym zapachu, który przy silnym porażeniu (całe kłosy) jest wyczuwalny na plantacji. Chore rośliny rozwijają się i dojrzewają, ale nie wydają plonu. Wysoka szkodliwość wiąże się z zanieczyszczeniem powierzchni zdrowych ziarniaków przez Tilletia tritici. Ich wykorzystanie do siewu bez zastosowania zapraw powoduje dalsze rozprzestrzenianie się choroby. Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się podczas kiełkowania w szerokim zakresie temperatur (0-30°C), ale najszybciej przy 5-10°C.

Podobne objawy wywołuje grzyb Tilletia controversa – sprawca śnieci karłowej pszenicy.Po wykłoszeniu wnętrze ziarniaków wypełnia brunatnoczarny pył (teliospory). Źdźbła chorych roślin są zazwyczaj o 1/2 krótsze od zdrowych. Przy infekcji śniecią karłową pszenicy krzewienie roślin jest większe niż przy śnieci cuchnącej pszenicy.

Głownia pyląca

W pszenicy sprawcą głowni pylącej jest grzyb Ustilago tritici, w jęczmieniu – Ustilago nuda. Objawy choroby uwidaczniają się w momencie kłoszenia zbóż, gdy z porażonych roślin wydostają się ciemnobrunatne kłosy. Chore rośliny rozwijają się, ale nie wydają plonu. Ciemne kłosy w łanie ocierają się o zdrowe i teliospory (ciemny pył) przedostają się na zielone rośliny. Grzyb wnika do wnętrza kwitnących kłosów i zasiedla rozwijające się ziarniaki. Przenosi się dalej z ziarnem. Grzybnia rozpoczyna rozwój podczas kiełkowania, najsilniej w czasie ciepłej i wilgotnej pogody, przy temperaturze 16-22°C. 

Głownia pyląca pszenicy (Ustilago...
Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024

Siew kukurydzy - warunki i termin

Kukurydza ma swoje wymagania termiczne, dlatego nadmierne przyspieszanie terminu siewu, zwłaszcza w nieogrzaną glebę nie są korzystne. Z drugiej strony im późniejszy siew, tym bardziej skraca się okres wegetacji i wzrasta ryzyko, że rośliny nie zdąża w pełni dojrzeć jesienią.

22 Kwietnia 2024