Duże nasilenie czerni krzyżowych na rzepakach ozimych

6 Marca 2020

Zazwyczaj na przedwiośniu w największym nasileniu występowała na rzepakach sucha zgnilizna kapustnych, dlatego dziwić może znacznie większa liczba plam czerni krzyżowych niż suchej zgnilizny w drugiej dekadzie lutego br. na liściach rzepaku ozimego. Bez względu na to, która z chorób przeważa, ochrona przed oboma będzie konieczna niezwłocznie przy pierwszych możliwych pracach na plantacjach tej rośliny.

Czerń krzyżowych

– alternarioza

Od lat, podczas kontroli upraw rzepaku ozimego pod kątem chorób i szkodników, nie widziałam o tej porze roku (koniec lutego) tak dużego nasilenia alternariozy. Gdyby porażenie związane było z infekcją odnasienną, już jesienią stan liści wzbudzałby zainteresowanie. Jednak w listopadzie i grudniu niczego podobnego nie dostrzegłam. Obecnie plamy wywołane przez kompleks „wszędobylskich” grzybów z rodzaju Alternaria (A. brassicae, A. brassicicola, A. alternata) są bardzo liczne. Mają one różną wielkość, stan zaawansowania – od świeżych, niewielkich, do dość dużych, już z zamarłym wnętrzem, najczęściej wykruszonej tkanki. Charakterystyczną, zwykle ułatwiającą diagnozę cechą jest przebarwiony na żółto pierścień tkanek wokół szarawej plamy. 

Cechą ułatwiającą zdiagnozowanie alternariozy, jest przebarwiony na żółto pierścień tkanek wokół szarawej plamy

Równie ważną cechą identyfikacyjną jest aksamity, czarny nalot zarodnikowania konidialnego

Alternaria spp. skupiony początkowo w centrum plamy. 

Czarny nalot zarodnikowania konidialnego Alternaria spp. skupiony początkowo w centrum plamy: świeżej…

… i starszej

Wraz z rozwojem procesu chorobowego i powiększaniem się plamy/plam pojawiają się czarne koncentryczne strefy, które stanowi grzybnia, konidiofory oraz zarodniki konidialne. 

Czarne, koncentryczne strefy, które stanowi grzybnia, konidiofory oraz zarodniki konidialne Alternaria spp.

Plamy stopniowo zlewają się ze sobą

Zlewające się plamy alternariozy

w czego efekcie znaczną część liścia stanowią znekrotyzowaciałe...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.