Soja - jak uprawiać?

16 Maja 2021

Uprawa soi

Soja dostarcza nasion o wysokiej jakości paszowej. Jako roślina strączkowa poprawia stanowisko i wzbogaca zubożały płodozmian zdominowany przez zboża. Dla powodzenia uprawy soi w naszych warunkach klimatyczno-glebowych spełnić trzeba pewne wymagania tego gatunku oraz odpowiednio prowadzić agrotechnikę. 

Soja udaje się na większości gleb. Najbardziej odpowiednie pod jej uprawę są klasy II-IIIb kompleksu pszennego bardzo dobrego oraz dobrego. Przy dostatecznej ilości wody uda się także na glebach klasy IVa i IVb kompleksu żytniego bardzo dobrego i dobrego, pod warunkiem utrzymania ich w wysokiej kulturze. Nie lubi gleb skrajnie ciężkich, mocno uwilgotnionych i zimnych, jak i bardzo lekkich, kwaśnych. Przy uprawie soi gleby należy utrzymywać w pH 6,0-6,8, uregulowanej gospodarce wodno-powietrznej, zasobne w materię organiczną.

Soja - wymagania pokarmowe i nawożenie

Do wytworzenia 1 tony nasion z plonem ubocznym soja potrzebuje ok. 70 kg azotu, 2 kg fosforu, 3,5 kg potasu, 0,2 kg wapnia, 0,1 kg magnezu oraz 0,04 kg siarki. Nawozy potasowo-fosforowe powinny być stosowane jesienią lub wiosną przed siewem. Na stanowiskach o wysokiej zawartości w potas i fosfor można zrezygnować z nawożenia tymi składnikami. Przy średniej zasobności gleby w potas i fosfor należy nawozić ok. 60-80 kg K₂O/ha i 40-50 kg P₂O₅/ha, natomiast na glebach o niskiej zawartości dawki odpowiednio zwiększać do ok. 120 K₂O/ha i 70 P₂O₅/ha. Soja jako roślina strączkowa jest zdolna do symbiozy z bakteriami brodawkowymi i samodzielnie zaopatruje się w azot. Z tego względu wysokie nawożenie tym składnikiem nie jest wskazane. Soja nie powinna być uprawiana w stanowiskach bogatych w azot, nawożonych obornikiem i gnojowicą. Nadmiar azotu ogranicza brodawkowanie, szkodzi bakteriom brodawkowym, powoduje wybujałość soi i jej wyleganie. Soję nawozi się azotem w uprawie intensywnej, stosując dawkę startową azotu do 30 kg N/ha lub...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024

Siew kukurydzy - warunki i termin

Kukurydza ma swoje wymagania termiczne, dlatego nadmierne przyspieszanie terminu siewu, zwłaszcza w nieogrzaną glebę nie są korzystne. Z drugiej strony im późniejszy siew, tym bardziej skraca się okres wegetacji i wzrasta ryzyko, że rośliny nie zdąża w pełni dojrzeć jesienią.

22 Kwietnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.