Musimy odbudować markę polskiej wołowiny

13 Października 2019

Rozmowa z Grzegorzem Kopackim, hodowcą bydła mięsnego z Proboszewic w województwie łódzkim


 Czy hodowla bydła ras mięsnych to dobry interes ?

- W tej chwili to jeden z gorszych, szczególnie przy tych cenach , które obecnie funkcjonują. A wszystko to przez jeden program wyemitowany przez TVN, który został zrobiony na zamówienie i stanowił antyreklamę polskiej wołowiny. Do tego doszedł jeszcze projekt rozporządzenia ministra rolnictwa  ograniczający w sposób drastyczny fundusze przeznaczone w naszym kraju na rozwój hodowli.


Dlaczego zajął się Pan hodowlą opasów ?

- Struktura   mojego gospodarstwa to na mnie wymusiła. Duża ilość łąk w dorzeczu Warty, którą posiadam  była najważniejszym argumentem,  abym zajął się hodowla opasów. W tej chwili  mamy wspólnie żoną 30 hektarów łąk , z których pozyskujemy trawę oraz grunty rolne w klasie V i VI  gdzie uprawiamy rośliny przeznaczone na pasze. 


 Jakie liczne jest Pana stado i jakie rasy bydła w nim dominują ?

- Nasze stado liczy obecnie 250 sztuk Głównie są to zwierzęta rasy Limousine. Hodujemy też bydło rasy Charolaise oraz mieszańce.  Czasami trafia się nam  również bydło rasy mlecznej  holsztyńsko – fryzyjskiej, którego mięso w dobie kryzysu jest ze względu na niską cenę poszukiwane.


Jakie były początki Pana hodowli ?

- Historia zaczęła się od tego jak odziedziczyłem gospodarstwo po rodzicach , w którym zajmowali  się hodowlą zarówno opasów jak i krów mlecznych. Oprócz tego była również trzoda chlewna. Wtedy to stwierdziłem, a miało to miejsce 30 lat temu , że trzeba ukierunkować pracę w gospodarstwie na hodowle była mięsnego. Postanowiłem  rozbudować gospodarstwo o nowoczesne obory, które  pozwoliły w znacznym stopniu zmechanizować hodowlę.  Z roku na rok wzrastała też ilość zwierząt. Dziś mamy ich jak już wspomniałem 250 sztuk. Hodujemy bydło  bardzo dobrej jakości , które jest przez kupców  cenione. I gdybym miał możliwość rozbudowy to zwiększyłbym swoją hodowlę o kolejne sztuki.


Jaka  jest organizacja i prowadzenie stada ?

- Pasza podawana jest raz dziennie. Bydło jest hodowane na głębokiej ściółce. Gospodarstwo prowadzę wspólnie z żoną  i synami. Ponadto zatrudniam jeszcze jedną osobę do pomocy. Przy bydle trzeba pracować 24 godziny . Cały czas trzeba być w pogotowiu, bo często występują problemy ze zdrowiem zwierząt. Zdarzają się też awarię sprzętu do obsługi stada. Nie ma wolnych sobót i niedziel.


Czy są jakieś szczególne wymagania związane z hodowla bydła mięsnego ?

- Dzisiaj wymagania tworzy rynek zakupowy. Ja mam to zorganizowane w taki sposób, że kupujemy odsadki w wadze od 200 – 300 kilogramów i hodujemy to bydło do wagi 700 – 800 kilogramów najczęściej w klasie U lub E. Szkoda tylko, że negatywna kampania w mediach sprawiła , że obecnie w...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.