Publikacje » Hodowla » Zapomniane białko i jego ochrona w kiszonkach

Zapomniane białko i jego ochrona w kiszonkach

7 Maja 2021

Zapomniane białko i jego ochrona w kiszonkach

Najtańszym białkiem paszowym w diecie zwierząt jest to pochodzące z pasz objętościowych, które można wyprodukować we własnym gospodarstwie. Jest jednak kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę.

Analizując aktualne trendy na rynku paszowym i utrzymujące się wysokie ceny komponentów białkowych, można zauważyć coraz większe zainteresowanie hodowców bydła uzyskaniem bardzo dobrych pasz objętościowych. Poprawa wartości pokarmowej kiszonek, nie tylko przez zwiększenie koncentracji składników pokarmowych, w tym białka ogólnego, ale również poprawa jego dostępności, może się przyczynić do zmniejszenia wykorzystania koncentratów i pasz białkowych. Należy też pamiętać, że przy ograniczonym pobraniu suchej masy paszy przez krowy mleczne jak najlepsze i optymalne wykorzystanie pobranej dawki pokarmowej przyczynia się do utrzymania potencjału produkcyjnego krów i może ograniczyć ryzyko występowania zaburzeń i chorób metabolicznych.

Soczyste kiszonki

Do podstawowych pasz objętościowych soczystych wykorzystywanych w żywieniu przeżuwaczy należy kiszonka z lucerny i traw oraz kiszonka z kukurydzy. Priorytetem w każdym gospodarstwie powinno być uzyskanie kiszonek najwyższej jakości, cechujących się wysoką wartością pokarmową, które będą podstawą prawidłowego żywienia zwierząt przeżuwających. Wracając do tematu białka pochodzącego z pasz objętościowych, należy podkreślić fakt, że jest to zazwyczaj najtańsze białko paszowe w diecie zwierząt, które dodatkowo można wyprodukować w swoim gospodarstwie. Dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę, aby proces konserwacji zielonek był prawidłowo zaplanowany, przygotowany i przeprowadzony, a uzyskane kiszonki były magazynowane w optymalnych warunkach.

Jednym z czynników decydujących o wydajności i plonowaniu roślin jest odpowiedni wybór odmian. Należy pamiętać o doborze odmiany do warunków panujących na polu i dopasować ją do stanowiska. Kolejnym ważnym aspektem jest termin zbioru oraz jego technika. Rośliny wykorzystywane do zakiszania charakteryzują się różnym terminem zbioru, w którym uwzględnia się ich fazy rozwojowe oraz wilgotność. Wybór optymalnego terminu koszenia jest kompromisem pomiędzy uzyskiwaną ilością zielonki a jej wartością pokarmową, która z reguły później się...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online