Publikacje » Uprawy » Łamliwość podstawy źdźbła – choroby w zbożach

Łamliwość podstawy źdźbła – choroby w zbożach

11 Maja 2016

Łamliwość podstawy źdźbła

Agresor: Pseudocercosporella herpotrichoides

Cel: pszenica, ale również pszenżyto, jęczmień ozimy, żyto ozime i mniejszym zakresie zboża jare (mniejsze znaczenie ekonomiczne);

Zniszczenia: przy powierzchni gleby dobrze widoczne pękające jasnobrązowe plamy o eliptycznym kształcie, wyraźnie odgraniczone od reszty źdźbła; we wnętrzu powstaje watowata grzybnia, powodująca zmurszenie podstawy źdźbła; źdźbła tracą stabilność i wylegają; później uschnięte białe kłosy;

Warunki sprzyjające: gęsty płodozmian zbożowy, za głęboki i za wczesny siew jesienią, łagodna i mokra zima, chłodna wiosna, podatne odmiany; optymalna temperatura dla zarodnikowania grzyba 3-4°C, dla infekcji 8-10°C;

Poziom zagrożenia: wysoki (trudna do rozpoznania, długo się rozwija, straty od ok. 15 proc. aż do ok. 50% potencjalnego plonu – przy sprzyjających warunkach i silnej infekcji)

Uwagi: Zdecydowanie najważniejsze schorzenie podstawy źdźbła.

Miłośnik ciekawych rozwiązań technologicznych, który od lat związany jest z tworzeniem branżowych treści. Od rozmaitych wpisów zaczynając, na zdjęciach i filmach kończąc.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności