Czerń krzyżowych, postrach rzepaku i kapusty

2 Października 2017

Choroba: Czerń krzyżowych, nazywana również alternariozą kapustowatych lub czarną plamistością roślin krzyżowych

Agresor: grzyb z rodzaju Alternaria; głównie Alternaria brassicae, Alternaria brassiciola lub Alternaria alternata czy Alternaria raphani.

Cel: rośliny krzyżowe, m.in. rzepak (ozimy i jary), kapusta, kalafior, kalarepa, brokuł, brukiew, rzodkiewka, rzepa.

Zniszczenia: na siewkach czarnobrunatne plamy na liściach i liścieniach; może się zdarzyć, że wcześnie atakująca choroba doprowadzi do ubumarcia rośliny już w trakcie kiełkowania; objawy mogą pojawić się wszystkich organach rośliny we wszystkich stadiach rozwojowych, mowa o ciemnobrunatnych okrągłych plamach, na łodygach plamy podłużne lub owalne; plamy są lekko zagłębione; z czasem plamy powiększają się i zajmują coraz większą powierzchnię rośliny; choroba może porazić łuszczyny rzepaku wrastając do ich wnętrza, w efekcie młode łuszczyny są niszczone, a stare obumierają częściowo i pękają; następuje osypywanie nasion i oczywiste straty plonu.

Na warzywach powstają dość duże plamy o średnicy sięgającej czasem kilku centymetrów. Plamy się powiększają, tkanki wokół nich zamierają, a w liściach powstają dziury.

Warunki sprzyjające: duża wilgotność, obfite deszcze; temperatura powyżej 21 stopni C; masowy rozwój choroby występuje w czerwcu gdy utrzymuje się wysoka temperatura 21-27 stopni przez co najmniej 3 dni oraz duża wilgotność powietrza (95 do 100%) przez co najmniej 18 godzin.

Poziom zagrożenia: gdy rośliny atakowane są wcześnie, na poziomie kiełkowania, to na polach powstają puste place po zniszczonych roślinach; w przypadku gdy porażone są liście rzepaku, skutkiem jest zmniejszenie powierzchni asymilacyjnej; najgorsze jest porażenie łuszczyn o czym piszę wyżej;

W sprzyjających dla rozwoju choroby warunkach straty plonu mogą wynosić od 15 do 20%; próg szkodliwości jesienią wynosi od 20 do 30% porażonych roślin, a wiosną od 10 do 15%.

Duże straty czerń krzyżowych powoduje w uprawie kapusty głowiastej i pekińskiej, natomiast w uprawie kalafiora powoduje jego brązowienie

Uwagi: źródłem infekcji są często resztki pożniwne porażonych roślin oraz porażone nasiona.

Warto zapoznać się również z materiałem: "Co musisz wiedzieć o ochronie rzepaku jesienią?"

Najnowsze artykuły

Stres cieplny u krów – jak ograniczać jego negatywne skutki

Upalne, letnie dni to jeden z najtrudniejszych okresów dla zwierząt, zwłaszcza tych produkujących. Mają one bowiem ograniczone możliwości ukrywania się przed nadmiernym ciepłem.

5 Maja 2024

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.