Zagrożenia w czasie kwitnienia rzepaku

28 Maja 2021

Zagrożenia w czasie kwitnienia rzepaku

Rzepakowi w okresie około kwitnienia zagrażają różne choroby, w tym głównie zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych i szara pleśń. Nalatują na niego także szkodniki: słodyszek rzepakowy i chowacz podobnik.

Słodyszek rzepakowy

Jest to najbardziej niebezpiecznym szkodnikiem rzepaku w okresie okołokwitnieniowym i największe zagrożenie stanowi w fazie zielonego pąka. Na skutek żerowania pąki nie zakwitają. W pełni kwitnienia słodyszek rzepakowy nie wyrządza już tak drastycznych szkód. Jego obecność oznacza przede wszystkim mniej pyłku dla zapylaczy. Nalot szkodnika uzależniony jest od warunków pogodowych. Najczęściej rozciągnięty jest w czasie, trwa kilkanaście tygodni (od połowy marca do początku maja). Do kontroli liczebności szkodników wykorzystuje się żółte naczynia, a ich systematyczny monitoring pozwala wyznaczyć odpowiedni moment na zabieg zwalczania.

Próg ekonomicznej szkodliwości słodyszka rzepakowego (wg IOR):

- w fazie zwartego kwiatostanu (BBCH 50-52) to 1-2 chrząszcze na roślinie;

- w fazie luźnego kwiatostanu (BBCH 55-59) 3-5 chrząszczy na roślinie.

Chowacz podobnik

To niewielki (2,5-3 mm) czarny chrząszcz, który nalatuje w okresie tworzenia się pąków kwiatowych, gdy temperatura osiąga około 13°C. Wówczas chrząszcze pojawiają się na polach rzepaku, gdzie prowadzą krótki żer uzupełniający. Następnie samice składają jaja (po 1 do 1 łuszczyny), z których ok. 9 dni później wylęgają się szkodliwe larwy, żywiące się nasionami. Jedna larwa zjada zazwyczaj kilka nasion, powodując przedwczesne żółknięcie i lekkie zdeformowanie łuszczyn. Uszkodzenia po chowaczu podobniku są na ogół widoczne dopiero, gdy larwa opuści łuszczynę. Wydrążone otwory w łuszczynach ułatwiają złożenie jaj pryszczarkowi kapustnikowi. Muchówka dostaje się przez nie do wnętrza łuszczyn, gdzie samica składa jaja.

Próg ekonomicznej szkodliwości dla chowacza podobnika (wg IOR):

- przed kwitnieniem rzepaku (do BBCH 60) średnio 1 chrząszcz na 1 roślinie;

- kwitnienie rzepaku (od BBCH 60) w rejonie słabego występowania pryszczarka kapustnika to 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w rejonie...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Białko pod ochroną w odchwaszczanych użytkach zielonych

Użytki zielone wymagają zabiegów pielęgnacyjnych, aby stanowiły cenną paszę,. Kompensacji chwastów lepiej zapobiegać metodami agrotechnicznymi. Gdy te nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, trzeba wspomóc się zabiegiem herbicydowym.

28 Lutego 2024

Nawożenie użytków zielonych

Trawy do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują określonej ilości niezbędnych składników pokarmowych. Nawożenie mineralne jest czynnikiem, który w największym stopniu modyfikuje skład chemiczny runi łąkowej. Ważnym zabiegiem w uprawie traw jest prawidłowe dokarmianie dolistne.

27 Lutego 2024

Choroby w młodych zbożach

Choroby, które atakują w fazie pełni i końca krzewienia, mogą zniszczyć potencjał plonotwórczy uprawianej odmiany. Tylko wczesny monitoring plantacji oraz znajomość odporności kreacji pozwala na określenie występującego zagrożenia, a wykonane we właściwym czasie zwalczanie grzybów obecnych na liściach i innych organach roślin na dłuższy czas poprawia zdrowie zbóż.

21 Lutego 2024