Najgroźniejsze choroby buraka cukrowego - o znaczeniu gospodarczym

3 Lipca 2021

Najgroźniejsze choroby buraka cukrowego

Plantacjom buraka cukrowego zagrażają patogeny chorobotwórcze. Niektóre z nich mają znaczenie gospodarcze, stanowiąc największe niebezpieczeństwo dla powodzenia uprawy. Jakie choroby są najgroźniejsze?

Buraki cukrowe - bakteryjna plamistość liści

Bakteryjna plamistość liści występuje tylko w okresach chłodnej i mokrej pogody, po wystąpieniu intensywnych opadów deszczu lub gradu. Drogą zakażeń są uszkodzone liście. Najczęściej patogen atakuje liście buraka przed zwarciem międzyrzędzi. Pierwsze objawy obserwujemy w czerwcu na brzegach liści, w postaci brązowych nekroz, które mogą obejmować również główne nerwy. Pojawiają się także przyżółcenia oraz brunatne plamistości, o bardzo zróżnicowanych kształtach. Tkanka w odróżnieniu od suchych i łatwych do wykruszenia plam wywołanych przez grzyby jest wilgotna i sprawia wrażenie gnijącej. Choroba mylona jest z chwościkiem i brunatną plamistością liści. Nie ma żadnych metod agrotechnicznych, chemicznych czy hodowlanych pozwalających na ograniczanie nasilenia choroby. Chorują tylko te rośliny, które zostały bezpośrednio zakażone przez bakterie.

Chwościk buraka

Chwościk buraka rozprzestrzenia się z zimujących w glebie zakażonych liści, na których są zarodniki grzyba. W początkowym stadium choroba rozwija się na pierwotnie zakażonych roślinach, dopiero później następuje rozprzestrzenianie patogena na kolejne rośliny buraka. Pierwsze objawy chwościka pojawiają się na liściach zewnętrznych okółków buraka. Grzyb najszybciej rozwija się w zakresie temperatur 25-30°C w dzień i w nocy powyżej 15°C oraz wysokiej wilgotności powietrza (95-100 proc.). W kilka dni od momentu infekcji na porażonej powierzchni liścia pojawiają się charakterystyczne plamistości. Na liściach uwidaczniają się...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.