Jak przechować warzywa zimą bez strat?

18 Października 2021

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania. Poszczególne gatunki różnią się między sobą wymaganiami odnośnie do warunków przechowywania i z tego względu nie zawsze mogą być składowane w tym samym pomieszczeniu.

Na warunki przechowania warzyw składają się: temperatura, wilgotność względna powietrza oraz skład gazowy atmosfery. Optymalne warunki powinny gwarantować ograniczenie procesów życiowych warzyw (oddychanie, transpiracja, zmiany biochemiczne) i chronić przed gniciem i innymi uszkodzeniami. Najlepsze warunki dla warzyw przez cały okres przechowywania można zapewnić tylko w chłodniach. Jednak w wielu gospodarstwach stosuje się tradycyjne sposoby, takie jak dołowanie czy kopcowanie oraz przechowywanie w piwnicach i na strychach. 

Przechowywanie cebuli

Cebula dobrze przechowuje się w zimnym i suchym powietrzu. Optymalne warunki do przechowywania to: temperatura 0°C i wilgotność względna powietrza w granicach 65-75 proc. Należy pamiętać, że uprawiając cebulę z przeznaczeniem do długotrwałego przechowywania, powinno się ją zebrać w fazie, gdy na plantacji 50-80 proc. roślin ma załamany szczypior. Następnie cebulę należy dobrze dosuszyć. W praktyce częstą przyczyną dużych strat spowodowanych wzmożonym rozwojem chorób przechowalniczych jest zbyt późny zbiór i słabe dosuszenie cebuli. Zarówno stosując naturalny sposób dosuszania – w przewiewnych, zadaszonych pomieszczeniach (wiaty, szopy), jak i sztuczny – bezpośrednio w pomieszczeniach przechowalniczych, wyposażonych w nagrzewnice powietrza, ważne jest, aby cebula kierowana do przechowania miała suchą, szeleszczącą łuskę okrywającą i cienką, dobrze dosuszoną szyjkę. Cebula bardzo dobrze reaguje na przechowywanie w kontrolowanej...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.