Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.
Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.
W niektórych opracowaniach pierwszą cyfrę określa się jako makrostadium, czyli główną fazę rozwojową rośliny, zaś w obrębie niej – druga cyfra – informuje o mikrostadium rozwojowym lub fenologicznym rośliny. Za początek fazy przyjmuje się okres, gdy 10% roślin wykazuje cechy opisane w danej fazie, a pełnia przypada na okres, gdy 50% roślin znajduje się w opisywanej fazie. Ujednolicona dla poszczególnych roślin skala BBCH ułatwia prowadzenie obserwacji naukowych oraz przekazywanie zaleceń praktycznych dotyczących prowadzonych zabiegów agrotechnicznych, zwłaszcza w zakresie ochrony roślin i nawożenia. W przypadku niektórych roślin nie ma ciągłości cyfrowej (od 0 do 9) w przebiegu ich wegetacji (u rzepaku – cyfry „4”), co wynika z faktu, iż kod BBCH, jak wcześniej wspomniano, jest uniwersalny dla roślin jedno- i dwuliściennych. Niektóre z nich, np. zboża, przechodzą specyficzne fazy rozwojowe (np. krzewienie), niewystępujące u roślin dwuliściennych, w tym u rzepaku.
BBCH 0 (00–09) – kiełkowanie i wschody
00 – wysiane nasiona;
01–04 – pęcznienie nasion w następstwie pobieranej wody oraz zachodzące równolegle przemiany enzymatyczne złożonych substancji zapasowych zgromadzonych w nasieniu w związki proste, niezbędne w odżywianiu rozwijającego się zarodka;
05 – z nasienia wydostaje się korzonek zarodkowy, który w dalszych fazach wegetacji przekształca się w korzeń główny (palowy) sięgający do 200 cm, niekiedy głębiej;
06–07 – z nasienia wydostaje się kiełek z liścieniami;
08 – łodyga podliścieniowa (hypokotyl) ukazuje się nad powierzchnią gleby w postaci wygiętego kolanka;
09 – kolanko prostuje się i wynosi nad powierzchnię gleby liścienie (początek wschodów).
W fazie kiełkowania, a zwłaszcza wschodów siewki rzepaku narażone są na porażenie przez patogeny wywołujące zgorzel siewek, czerń krzyżowych i mączniaka rzekomego. Po wschodach (wrzesień–październik) znaczne straty na plantacjach rzepaku mogą powodować szkodniki, zwłaszcza pchełki tzw. ziemne, mszyce, mączlik warzywny, śmietka kapuściana oraz ślimaki. W tym okresie pojawiają się też chrząszcze chowacza galasówka, a liścienie mogą być niszczone przez gnatarza rzepakowca i miniarkę kapuścianą. Niektóre z nich likwidowane są w znacznym stopniu w wyniku zaprawiania nasion preparatami owado- i grzybobójczymi, zawierającymi m.in. neonikotynoidy. W 2017 r. pojawiła się u nas zaprawa nasienna – Lumiposa 625 FS, chroniąca rzepak w początkowym okresie wegetacji (do czwartego liścia) przed groźnymi szkodnikami jesiennymi, w tym śmietką kapuścianą i pchełkami. Nie jest jednak dopuszczona do powszechnego stosowania, lecz jedynie w ramach przemysłowego zaprawiania nasion przez niektóre firmy hodowlano-nasienne.
Jesienią, zarówno przed wysiewem nasion rzepaku, jak też bezpośrednio po ich wysiewie (przed wschodami) zaleca się stosowanie niezbędnych herbicydów, zwalczających chwasty dwuliścienne.
BBCH 1 (10–19) – formowanie i rozwój rozety liściowej
10 – całkowicie rozwinięte liścienie, które przejmują funkcje asymilacyjne, pomiędzy nimi pojawia się zawiązek pierwszego liścia;
11–19 – powolny wzrost łodygi nadliścieniowej (epikotylu) i tworzenie pierwszego (BBCH 11) i kolejnych liści (BBCH 12, 13, 14, itd., do BBCH 19 ). Po wytworzeniu 8 liści, tworzą się w ich kątach zawiązki przyszłych pędów bocznych.
Przed okresem spoczynku zimowego rzepak powinien wykształcić rozetę składającą się z co najmniej 8 (BBCH 18) do 12 liści (BBCH 19). Wraz z wyrastaniem kolejnych następuje sukcesywny rozrost systemu korzeniowego (korzeni – palowego oraz bocznych, w tym najdrobniejszych – włośnikowych). Odcinek łodygi podliścieniowej przechodzącej w korzeń nazywany jest szyjką korzeniową. W prawidłowo rozwiniętych roślinach rzepaku, przy terminowym wysiewie nasion, dobrych wschodach i optymalnej obsadzie roślin (na m2 – od około 40 dla odmian mieszańcowych oraz do 60 dla populacyjnych) szyjka korzeniowa przed zimą powinna mieć średnicę co najmniej 10 mm, a najlepiej 12–15 mm. Po wytworzeniu średnio 3 lub 4 liści (BBCH 13–14) rośliny rzepaku zaczynają tworzyć korzenie włośnikowe i pobierać w coraz większym stopniu składniki pokarmowe (mineralne) z gleby. Wcześniej, poczynając od kiełkowania, poprzez wschody i początkowe fazy tworzenia rozety liściowej, korzystały głównie ze składników zgromadzonych w nasionach.
Po wytworzeniu dwóch liści, jak też w późniejszym okresie (BBCH 12–19), zaleca się wystawianie żółtych naczyń, by monitorować obecność i próg szkodliwości chowacza galasówka, pchełki rzepakowej i śmietki kapuścianej, i stosować (w oparciu o wyniki odłowów) skuteczne insektycydy. W tym okresie zasadne może być zwalczanie ślimaków oraz larw gnatarza rzepakowca i tantnisia krzyżowiaczka. Jest to też najlepszy okres do stosowania herbicydów, zwalczających samosiewy zbóż oraz chwasty jednoliścienne, a także dwuliścienne, jeśli nie zostały wcześniej zlikwidowane. W fazie BBCH 14–16, a więc po wytworzeniu 4–6 liści zaleca się (w temperaturze powyżej 12°C), stosowanie fungicydów z funkcją regulatora wzrostu (np. triazolowych, zawierających: tebukonazol, protikonazol, tetrakonazol lub difenokonazol; czy należących do innych grup chemicznych substancji czynnych), ograniczające nadmierny wzrost roślin oraz zwalczające patogeny będące sprawcami chorób grzybowych, zwłaszcza suchej zgnilizny kapustnych.
W fazie 5–7 liści (w drugiej połowie października) plantację rzepaku warto zasilić nawozem dolistnym z podwyższoną zawartością fosforu, siarczanem magnezu, ewentualnie także mocznikiem. Z mikroelementów ważny jest bor, często też mangan (na glebach o pH powyżej 6,5) oraz molibden (przy pH poniżej 6,5). Przy widocznych objawach niedoboru azotu celowe jest też w miarę wczesne, doglebowe wniesienie dodatkowej dawki tego składnika – do 50 kg N/ha.
BBCH 2 (20–29) – rozwój pędów bocznych i okres spoczynku zimowego
20 – zakończenie tworzenia kolejnych liści (średnia temperatura dobowa spada poniżej 5°C);
21–29 – fenologiczne podokresy zimowego spoczynku roślin (przedzimie, pełnia zimy, po zimie, zaranie wiosny, przedwiośnie). Wzrost roślin w tym okresie na ogół ustaje, ale zachodzą jeszcze w roślinach, zapoczątkowane wcześniej (BBCH 18–19), procesy fizjologiczne związane ze różnicowaniem się stożka wzrostu. Tworzą się wówczas zawiązki pędów bocznych i organów generatywnych. Fazę BBCH 21 przyjmuje się jako początek tworzenia pierwszego, a następnie (BBCH 22, 23, 24, itd.) kolejnych zawiązków pędów bocznych. Oznacza to, że fazy BBCH 18–19 i 21–29 w pewnym stopniu pokrywają się (zachodzą na siebie).
W początkowym okresie spoczynku zimowego (przy wyższej temperaturze dnia i słonecznych dniach) zachodzi jeszcze proces hartowania, związany z fotosyntezą i koncentracją w komórkach roślin cukrów prostych, zwiększających odporność na niską temperaturę. Z kolei w drugiej połowie zimy (zwykle w lutym i marcu) w wyniku oddychania i zużywania zgromadzonych materiałów zapasowych, następuje sukcesywne rozhartowywanie roślin i stopniowe zmniejszanie ich odporności na mróz. Dobrze zahartowane rośliny rzepaku ozimego, zależnie od odmiany i okresu spoczynku zimowego, jak też innych czynników warunkujących mrozoodporność, znoszą temperaturę mierzoną w powierzchniowej warstwie gleby (5 cm) od -5,5 do -7°C. Temperatura gleby -8°C i niższa, jest z reguły zabójcza dla roślin rzepaku. Oczywiście temperatura powietrza jest wówczas znacznie niższa. Pokrywa śnieżna o grubości 5–10–15 cm (im grubsza tym lepiej) chroni rzepak w znacznym stopniu przed dużymi spadkami temperatury i związanym z tym zamieraniem roślin. W czasie bezśnieżnych zim duże znaczenie dla zimotrwałości rzepaku ma również wiatr, który przy zamarzniętej glebie może powodować tzw. wysmalanie, czyli wysuszanie nadziemnych części roś-
lin i ich zamieranie.
BBCH 3 (30–39) – formowanie i wzrost pędu
30 – ruszenie wegetacji wiosennej;
31 – regeneracja uszkodzeń mrozowych (głównie rozety liściowej i systemu korzeniowego);
32 – początek wydłużania pędu głównego;
33–39 – dalszy wzrost pędu i tworzenie kolejnych, widocznych międzywęźli.
W tej fazie wegetacji rzepaku rozpoczyna się nalot groźnych szkodników (chrząszczy) łodygowych i składanie przez nie jaj. W pierwszej kolejności (przełom lutego i marca, przy średniej temperaturze 4°C), choć w większym nasileniu w późniejszym okresie, przez chowacza granatka. Występuje on lokalnie, głównie w Wielkopolsce i na południu Polski, i nie stanowi na ogół większego zagrożenia. Kolejnym, a przy tym bardzo groźnym szkodnikiem łodygowym rzepaku jest chowacz brukwiaczek, który pojawia się zwykle w marcu, gdy średnia dobowa temperatura oscyluje czy przekracza 6°C. Najczęściej na początku kwietnia, ale również w późniejszym okresie nalatują na plantację chrząszcze chowacza czterozębnego. Informacji o aktywności szkodników łodygowych rzepaku i ustaleniu ich progów szkodliwości, a w następstwie podjęciu skutecznej walki z nimi (przed złożeniem jaj), powinny dostarczać m.in. rozstawione na polu żółte naczynia.
W tej, jak też następnej fazie rozwojowej rzepaku ma miejsce intensywne tworzenie, początkowo podziemnej (BBCH 30–35), a następnie (BBCH 33–59) nadziemnej biomasy roślinnej, w tym organów generatywnych. W wyniku tego wzrasta zapotrzebowanie roślin na wodę i składniki pokarmowe. Stąd w początkowej, ewentualnie także środkowej fazie wegetacji BBCH 3 zaleca się pogłówne – doglebowe stosowanie nawozów azotowych (z podziałem na dwie dawki) oraz magnezowych i siarkowych. W całym okresie fazy rozwojowej BBCH 3 celowe jest też (co najmniej dwukrotne) dolistne dokarmianie roślin dobranym zestawem nawozów makro-, a przede wszystkim mikroelementowych. W składzie nawozów należy uwzględnić przede wszystkim bor (do 400 g B w dwóch opryskach), mangan (do 600 g Mn) i molibden (do 20 g Mo), poza tym zasadne jest zwykle stosowanie siarczanu magnezu oraz ewentualnie mocznika.
BBCH 5 (50–59) – pąkowanie
50 – pąki kwiatowe „schowane”, czyli niewidoczne (osłonięte) w górnych liściach;
51 – pąki kwiatowe widoczne z góry, jest to początek stadium zielonego pąka;
52–54 – pąki kwiatowe wydostają się z najmłodszych liści pędu głównego i są coraz bardziej widoczne, jest to tzw. stadium zielonego zwartego pąka;
55–58 – pąki kwiatowe na pędach bocznych wydostają się z okrywy liściowej i są coraz bardziej widoczne;
59 – pąki kwiatowe przebarwiają się na żółto, co określa się jako stadium żółtego pąka. Mogą się też wówczas pojawiać, przy nierównomiernych wschodach oraz zróżnicowanym wzroście i rozwoju roślin na plantacji, pierwsze płatki w pąkach kwiatowych.
W początkowych fazach tworzenia pąków kwiatowych, a zarazem intensywnego wzrostu, gdy rośliny osiągną 20–30 cm wysokość (BBCH 50–55) zaleca się stosowanie fungicydów z funkcją regulatora wzrostu (np. triazolowych) lub klasycznych regulatorów wzrostu. Ograniczają one nadmierny wzrost roślin, stymulują rozwój pędów bocznych, poprawiają zwartość łanu, a te z komponentem grzybobójczym – ograniczają rozwój patogenów groźnych chorób rzepaku, zwłaszcza suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej, czerni krzyżowych i szarej pleśni. W tej fazie wegetacji rzepaku należy też podjąć skuteczną walkę z najgroźniejszym szkodnikiem, jakim jest z reguły słodyszek rzepakowiec. Jego wylot następuje zwykle w drugiej dekadzie kwietnia i trwa także w maju, gdy temperatura powietrza przekracza 15°C. Często zdarza się, że insektycydowy zabieg przeciwko chowaczowi czterozębnemu pokrywa się z pierwszym nalotem słodyszka rzepakowego, co zmniejsza koszty opryskiwania. Chrząszcze słodyszka żerując niszczą pylniki i słupek w formujących się pąkach kwiatowych, zwłaszcza będących w stadium zielonego pąka i nieco później (faza BBCH 51–58), co powoduje ich opadanie i uniemożliwia tworzenie łuszczyn. W okresie pąkowania wskazany jest też kolejny zabieg dolistnego dokarmiania roślin rzepaku, zwłaszcza borem, fosforem i siarczanem magnezu.
BBCH 6 (60–69) – kwitnienie
60 – wykształcone (otwarte) pierwsze kwiaty;
61 – początek kwitnienia (otwartych 10% kwiatów w kwiatostanie pędu głównego);
62–64 – otwartych kolejno 20, 30 i 40% kwiatów w kwiatostanie pędu głównego;
65 – pełnia kwitnienia (otwartych co najmniej 50% kwiatów w kwiatostanie pędu głównego i coraz więcej na pędach bocznych), pierwsze płatki mogą opadać;
66–68 – końcowa faza kwitnienia i stopniowe przekwitanie roślin na plantacji (płatki kwiatowe w coraz większym stopniu opadają);
69 – płatki kwiatowe opadły, choć mogą znajdować się jeszcze pojedyncze, przekwitające rośliny.
W tej fazie wegetacji, zwłaszcza w okresie opadania pierwszych płatków rzepak jest często narażony na infekcję sprawcami groźnych chorób, tj. zgnilizny twardzikowej, czerni krzyżowych i szarej pleśni. Największe ich nasilenie występuje przy ciepłej i wilgotnej pogodzie w okresie kwitnienia rzepaku. Groźny może być jeszcze słodyszek żerujący w pąkach pędów bocznych, ale też niekiedy późny nalot chrząszczy chowacza czterozębnego. W drugiej połowie tej fazy – od początku opadania płatków kwiatowych (BBCH 65–69) należy podjąć walkę ze szkodnikami łuszczynowymi rzepaku: chowaczem podobnikiem i pryszczarkiem kapustnikiem, monitorując progi ich ekonomicznego zagrożenia.
BBCH 7 (70–79) – formowanie i rozwój łuszczyn
70 – pojawiają się pierwsze, pojedyncze w pełni wyrośnięte (na długość) łuszczyny;
71 – początek masowego tworzenia łuszczyn (10% w pełni wyrośniętych łuszczyn);
72–74 – odpowiednio 20, 30 i 40% w pełni wyrośniętych łuszczyn;
75 – pełnia tworzenia łuszczyn (co najmniej 50% w pełni wyrośniętych łuszczyn);
76–78 – odpowiednio 60, 70 i 80% w pełni wyrośniętych łuszczyn;
79 – wszystkie lub prawie wszystkie łuszczyny wyrośnięte, a więc osiągnęły typową wielkość.
W tej, jak też wcześniejszej fazie wegetacji, należy zwrócić szczególną uwagę na walkę ze szkodnikami łuszczynowymi rzepaku, zwalczając osobniki dorosłe, zanim zdążą złożyć jaja do wnętrza łuszczyn.
BBCH 8 (80–89) – dojrzewanie łuszczyn i nasion
80 – początek dojrzewania łuszczyn i nasion, czyli zmiana ich barwy oraz twardości nasion;
81 – przeciętnie 10% łuszczyn i nasion dojrzałych. Dojrzałe łuszczyny mają jasnobrązowy kolor i są suche. Z kolei dojrzałe nasiona są twarde oraz mają (w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości) ciemnobrązowy, czarny lub granatowy kolor;
82–84 – odpowiednio 20, 30 i 40% łuszczyn i nasion dojrzałych;
85 – pełnia dojrzewania łuszczyn i nasion (co najmniej 50 % łuszczyn i nasion dojrzałych);
86–88 – odpowiednio 60, 70 i 80% łuszczyn i nasion dojrzałych. W tych mikrostadiach rozwojowych rzepak jest zwykle zbierany, choć ścisły termin wyznaczany jest także na podstawie innych czynników: metody zbioru (jedno- lub dwufazowy), równomierności dojrzewania, stosowanie sklejaczy, desykantów, porażenia łuszczyn przez choroby, zasiedlenia przez szkodniki, podatności odmian na pękanie łuszczyn i osypywanie nasion, przebiegu pogody, itp.;
89 – w tej fazie 90% łuszczyn i nasion jest dojrzałych, jest to tzw. dojrzałość pełna. Przy niesprzyjającej pogodzie mogą wystąpić straty najwartościowszych nasion z wcześniej dojrzałych i pękających łuszczyn, osadzonych na pędzie głównym. Jest to zwykle ostateczny termin zbioru nasion.
W okresie dojrzewania łuszczyn i nasion można stosować preparaty sklejające łuszczyny i zapobiegające osypywaniu nasion. Ewentualnie można połączyć zabieg sklejania z desykacją występujących na plantacji chwastów lub przerwać wegetację, by dosuszyć nierównomiernie dojrzewające rośliny i ułatwić zbiór. Łuszczyny powinny być wówczas elastyczne, koloru zielonkawożółtego, przy zgięciu w kształt litery V mogą lekko pękać, co skutkuje wypadaniem pojedynczych nasion. Według niektórych specjalistów zabieg sklejania i desykacji nie daje jednak spodziewanych korzyści ekonomicznych i nie powinien być polecany.
BBCH 9 (90–99) – zamieranie roślin
90–97 – rośliny stopniowo zamierają i zasychają. Następuje też samoczynne oraz masowe otwieranie łuszczyn i osypywanie nasion;
98–99 – obumarłe rośliny czernieją. Te mikrostadia BBCH można też przyjąć jako okres spoczynku zebranych wcześniej nasion.
W praktyce rolniczej faza BBCH 9, a zwłaszcza mikrostadia BBCH 91–99, nie powinny mieć miejsca, można je traktować jako teoretyczne. Nasiona powinny być zebrane wcześniej.
W krajach Unii Europejskiej, a także wielu innych, dla scharakteryzowania przebiegu faz rozwojowych roślin jedno- i dwuliściennych stosowane są jednolite klucze fenologiczne w postaci skali BBCH. Nazwa pochodzi od naukowych instytutów niemieckich działających pod wspólnym szyldem „Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt and Chemical Industry”, czyli w skrócie BBCH. Skala BBCH wykorzystuje system kodu dziesiętnego, który dzieli przebieg wegetacji poszczególnych roślin na 10 zasadniczych faz (w skali od 0 do 9), a w obrębie nich (również w skali od 0 do 9) doprecyzowuje 10 dodatkowych (drugorzędnych) faz rozwojowych, a więc łącznie 100 jednostek fenologicznych (od 00 do 99).