Choroby przechowalnicze jabłek

20 Września 2021

Choroby przechowalnicze jabłek

W każdym sezonie przechowalniczym występują choroby powodujące gnicie jabłek. Wpływ na intensywność porażenia mają warunki pogodowe panujące w okresie przedzbiorczym, obecność źródła infekcji w sadzie lub jego sąsiedztwie, podatność uprawianej odmiany oraz ochrona chemiczna. 

W celu uzyskania dobrej jakości plonu ważne jest prowadzenie ochrony chemicznej przed zbiorem owoców. Zabiegi fungicydowe wykonywane w odpowiednim czasie istotnie ograniczają występowanie chorób w komorach chłodniczych. Wpływ na przechowywanie jabłek ma także termin zbioru. Jabłka zerwane w fazie dojrzałości zbiorczej najlepiej znoszą przechowywanie, a im są bardziej dojrzałe, tym mniejsza jest ich trwałość pozbiorcza oraz wzrasta podatność na gnicie. 

Gorzka zgnilizna jabłek

Niezmiennie najważniejszą i jednocześnie najgroźniejszą chorobą przechowalniczą jabłek jest obecnie gorzka zgnilizna jabłek powodowana przez grzyby z rodzaju Neofabraea spp. (dawniej Pezicula spp.). W sadzie objawy porażenia nie są widoczne. Patogen rozwija się na owocach latentnie (w formie utajonej) i trafia na pozornie zdrowych jabłkach do chłodni. Po kilku miesiącach przechowywania, gdy owoce zaczynają dojrzewać, wokół porażonych przetchlinek dochodzi do rozwoju zgnilizny i charakterystycznego oczkowania. Na przekroju plam gnilnych można zaobserwować kształt klina, który sięga głęboko w głąb miąższu. Wraz z rozwojem choroby plamy powiększają się i zlewają ze sobą, tworząc rozległe zgnilizny, na których w sprzyjających warunkach pojawiają się owocniki grzyba. Z owocników przy dużej wilgotności względnej powietrza wydobywają się w postaci szarokremowych, śluzowatych wycieków zarodniki konidialne. W zależności od warunków pogodowych, nasilenia choroby w minionym sezonie i podatności odmiany należy wykonać 2-3 zabiegi, rozpoczynając ochronę 6-4 tygodni przed zbiorem, a kolejne prowadzić co 10-14 dni, z zachowaniem karencji stosowanych fungicydów.

 

Gorzka zgnilizna jabłek - charakterystyczna zgnilizna rozwijająca się wokół miejsca porażenia; Fot. Hubert Głos

Szara pleśń

Drugą chorobą jabłek pod względem częstotliwości występowania jest szara pleśń, której sprawcą jest grzyb Botrytis...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Sposoby przechowywania pasz objętościowych

Gospodarstwa specjalizujące się w utrzymywaniu krów mlecznych i bydła mięsnego szczególnie bazują na paszach objętościowych, które należy zakonserwować, aby zachować do nich dostęp przez cały rok.

10 Września 2024

Azot z powietrza jesienią w rzepaku?

Spośród wszystkich ozimin, największe zapotrzebowanie na azot wykazuje rzepak ozimy. W zależności od terminu siewu i przebiegu pogody, może on pobrać od 80 do 150 kg azotu na hektar od momentu wysiewu do końca zimy. Wczesne zaopatrzenie roślin w ten plonotwórczy składnik jest kluczem do osiągnięcia wysokich plonów podczas żniw.

28 Sierpnia 2024

Pielęgnacja zbóż ozimych i rzepaku w technologii strip-till

Podstawowe zasady ochrony plantacji zbóż i rzepaku uprawianych w technologiach uproszczonych nie odbiegają od tych dla tradycyjnie prowadzonych plantacji. Przy doborze preparatu i dawki szczególną uwagę należy zwrócić na ilość mulczu, który może ograniczyć działanie wybranych substancji.

27 Sierpnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.