Odchwaszczanie kukurydzy – zapobieganie kompensacji i odporności chwastów

27 Kwietnia 2021

Substancje czynne herbicydów są systematycznie wycofywane, a w ich miejsce nie zostają wprowadzane nowe. Podpowiadamy, jaką można przyjąć strategię, żeby odchwaszczanie kukurydzy było skuteczne i nie powodowało kompensacji oraz odporności chwastów.

dr inż. Tomasz R. Sekutowski, IUNG – PIB Puławy

Fot. Katarzyna Szulc

Coraz częściej zdarza się, że jeden zabieg herbicydowy jest niewystarczający czy wręcz nieskuteczny. Najczęściej wynika to z kilku czynników, tj. przebiegu warunków pogodowych, niewłaściwie dobranej s.cz. herbicydu, przez co powstaje zjawisko tzw. kompensacji herbicydowej, a w dłuższej (czasami krótszej) perspektywie czasowej pojawienie się odporności chwastów. Wysoka szkodliwość dla rośliny uprawnej wynika stąd, że chwasty bardzo łatwo dostosowują się do różnych warunków siedliskowych. Strategia polegająca na przystosowywaniu się do specyficznych warunków, jakie panują w agrofitocenozie, sprzyja przetrwaniu danego gatunku (np. chwastnica jednostronna, włośnice, psianka czarna czy w ostatnich latach zaślaz pospolity lub kielisznik zaroślowy), a nierzadko pozwala na „kolonizowanie” i występowanie tzw. połaciowe na nowych plantacjach.

Odporność chwastów na życzenie

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat zalecenia dotyczące ochrony plantacji kukurydzy przed chwastami opierały się głównie na wykorzystaniu syntetycznych herbicydów. Stosowano zazwyczaj jeden zabieg doglebowy lub nalistny w maksymalnych zalecanych dawkach. Bardzo często plantatorzy, widząc dobry efekt chwastobójczy danej Substancji czynnej (s.cz.) herbicydu, używali jej nagminnie przez kolejne lata. Niestety brak rotacji herbicydowej spowodował powstanie zjawiska kompensacji herbicydowej oraz odporności niektórych gatunków chwastów, np. chwastnicy jednostronnej, komosy białej czy szarłatu szorstkiego na różne...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.