Renesans ziemniaków i schabowego

25 Marca 2020

Wkrótce na sklepowych półkach może zabraknąć włoskiego sera i hiszpańskiej kiełbasy. To szansa dla polskich producentów

Chociaż półki w sklepach po masowym uzupełnianiu zapasów przez Polaków w większości szybko się zapełniły, to już niedługo niektórych produktów, zwłaszcza importowanych, możemy tam nie znaleźć. W związku z ograniczeniem produkcji przez najbardziej dotknięte pandemią Włochy, nie dojadą włoskie sery i oliwy. Poza tym jednak, jak mówią nam dostawcy, żywność generalnie jest; problemem jest jej dostarczenie.

Towar wciąż czeka na przejściu

Ciągłość dostaw to spore wyzwanie w kontekście obostrzeń na granicach. Problem długich kolejek próbowała rozwiązać Komisja Europejska, rekomendując w zeszłym tygodniu krajom członkowskim utworzenie zielonych korytarzy dla transportu towarów. O zabezpieczenie łańcuchów dostaw zwrócił się też w liście do ministrów rolnictwa krajów UE polski komisarz odpowiedzialny za rolnictwo Janusz Wojciechowski. Przedwczoraj Bruksela ponaglana przez europejskie zrzeszenia producentów żywności wydała nowe zalecenia. Na granicach wewnętrznych w UE kontrola ciężarówki ma trwać nie dłużej niż 15 minut – kierowca ma w tym czasie nie wysiadać z pojazdu i przedstawiać do kontroli wyłącznie paszport lub dowód osobisty, prawo jazdy oraz ewentualnie zaświadczenie od pracodawcy.

Sektor nadal narzeka na utrudnienia. – To trwa o wiele dłużej niż kwadrans i nie chodzi tylko o polskie przejścia. Już mieliśmy kilka przypadków, że transport mięsa, który wyjechał świeży z naszych central dystrybucyjnych, stał za długo na granicy i na miejscu nasi odbiorcy anulowali zamówienie, wysyłając samochód z powrotem. To są nie tylko niepotrzebne koszty, ale to braki w sklepach –...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.