Nie ma powodów, by żywność drożała

30 Marca 2020

Nie wpuścić wirusa i utrzymać ciągłość produkcji – to priorytety w polskich zakładach przetwórczych. Biznes boi się regulowania cen. 

To, czym dziś żyje branża, to zapewnienie środków ochrony osobistej dla pracowników i środków dezynfekujących. No i wprowadzenie takiej organizacji pracy, by ryzyko wyłączenia zakładu z powodu kwarantanny ograniczyć do zera – mówi Witold Choiński, prezes organizacji Polskie Mięso. Zapewnia, że na razie wszystkie zakłady pracują normalnie.

Pracownicy zostali wyposażeni w środki ochrony indywidualnej, odizolowani od siebie na ile jest to możliwe. Codziennie jest im sprawdzana temperatura. Do tego zmiany się nie krzyżują, dzięki czemu, gdy zachoruje pracownik z jednej, nie spowoduje to konieczności wprowadzania kwarantanny dla wszystkich – mówi Marek Moczulski, prezes spółki Unitop, będącej jednym z największych producentów chałwy i sezamków.

Zdaniem ekspertów, którzy na co dzień zajmują się analizowaniem polskiego sektora rolno-spożywczego, ryzyko spadku podaży żywności jest dziś w Polsce minimalne. Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole, twierdzi, że podaż żywności na rynku krajowym jest cały czas taka sama, a w niektórych segmentach jest ona nawet większa. Według niego to wystarczająco mocny argument, by prognozować, że żywność nie powinna drożeć. Polska to duży producent, mamy nadwyżki, które wcześniej eksportowaliśmy. Do tego łańcuchy dostaw w branży przetwórczej są stosunkowo krótkie i nie tak rozproszone geograficznie, jak w innych branżach, np. w motoryzacji.

Często zakłady są zintegrowane pionowo, to znaczy, że w ramach jednej firmy działają kurnik, ubojnia i zakład, który pakuje gotowy produkt i sprzedaje. Ryzyko zerwania łańcuchów dostaw w przypadku produkcji żywności jest niskie. Bałbym się raczej, że zacznie brakować elementów pozażywnościowych,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Białko pod ochroną w odchwaszczanych użytkach zielonych

Użytki zielone wymagają zabiegów pielęgnacyjnych, aby stanowiły cenną paszę,. Kompensacji chwastów lepiej zapobiegać metodami agrotechnicznymi. Gdy te nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, trzeba wspomóc się zabiegiem herbicydowym.

28 Lutego 2024

Nawożenie użytków zielonych

Trawy do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują określonej ilości niezbędnych składników pokarmowych. Nawożenie mineralne jest czynnikiem, który w największym stopniu modyfikuje skład chemiczny runi łąkowej. Ważnym zabiegiem w uprawie traw jest prawidłowe dokarmianie dolistne.

27 Lutego 2024

Choroby w młodych zbożach

Choroby, które atakują w fazie pełni i końca krzewienia, mogą zniszczyć potencjał plonotwórczy uprawianej odmiany. Tylko wczesny monitoring plantacji oraz znajomość odporności kreacji pozwala na określenie występującego zagrożenia, a wykonane we właściwym czasie zwalczanie grzybów obecnych na liściach i innych organach roślin na dłuższy czas poprawia zdrowie zbóż.

21 Lutego 2024