Eksport żywności dostaje zadyszki

2 Marca 2020

W zeszłym roku z Polski zostały wyeksportowane towary rolno-spożywcze za 31,4 mld euro – wynika z nowych danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Choć to rekordowa kwota, to eksperci zwracają uwagę, że dynamika wzrostu sprzedaży zagranicznej w tej kategorii osłabła. Wyniosła niecałe 6 proc., podczas gdy w latach poprzednich sięgała 10 proc.

W dużej mierze to efekt spadku popytu na mięso czerwone, którego sprzedano za granicę 1,4 mln ton, wobec 1,5 mln ton rok wcześniej. Jego eksport spadł o 6 proc., do 3,8 mld zł. To problem, bo jak zauważają eksperci, mięso najwięcej waży w zagranicznej wymianie handlowej, mając w niej 21 proc. udziału. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tłumaczy, że dynamikę wywozu osłabiały, choć w mniejszym stopniu niż w poprzednich latach, ograniczenia administracyjno-prawne,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.