Od lutego będziesz mógł kupić mięso od rolnika

9 Stycznia 2020

Resort rolnictwa zezwoli na ubój zwierząt w gospodarstwach, co pozwoli pominąć duże ubojnie

Rozporządzenie ministra rolnictwa, które wejdzie w życie 18 lutego, zezwoli na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych. Zniesiony zostanie w ten sposób obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory rolnicy, chcąc zabić zwierzę, musieli korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. Teraz będą mogli to zrobić na własną rękę, o ile spełnią kilka warunków.

Jak wyjaśnia Małgorzata Książyk, dyrektor biura prasowego resortu rolnictwa, wymagane będzie odbycie bezpłatnego szkolenia teoretycznego organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii oraz trzymiesięczna praktyka na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany trzyletni staż w tego typu pracy.

Ubitego mięsa nie będzie można jednak przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. – Tam będzie można dokonywać rozbioru pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt. Inne czynności, np. produkcja mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych, gotowych posiłków czy potraw itd., powinny odbywać się w ramach innych form działalności, np. rolniczego handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, handlu detalicznego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsa – wyjaśnia Książyk.

Rolnik w rzeźni przy gospodarstwie będzie również mógł dokonać uboju zwierząt na potrzeby...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.