Od lutego będziesz mógł kupić mięso od rolnika

9 Stycznia 2020

Resort rolnictwa zezwoli na ubój zwierząt w gospodarstwach, co pozwoli pominąć duże ubojnie

Rozporządzenie ministra rolnictwa, które wejdzie w życie 18 lutego, zezwoli na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych. Zniesiony zostanie w ten sposób obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory rolnicy, chcąc zabić zwierzę, musieli korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. Teraz będą mogli to zrobić na własną rękę, o ile spełnią kilka warunków.

Jak wyjaśnia Małgorzata Książyk, dyrektor biura prasowego resortu rolnictwa, wymagane będzie odbycie bezpłatnego szkolenia teoretycznego organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii oraz trzymiesięczna praktyka na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany trzyletni staż w tego typu pracy.

Ubitego mięsa nie będzie można jednak przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. – Tam będzie można dokonywać rozbioru pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt. Inne czynności, np. produkcja mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych, gotowych posiłków czy potraw itd., powinny odbywać się w ramach innych form działalności, np. rolniczego handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, handlu detalicznego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsa – wyjaśnia Książyk.

Rolnik w rzeźni przy gospodarstwie będzie również mógł dokonać uboju zwierząt na potrzeby...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.