Mikotoksyny

8 Listopada 2019

Mikotoksyny są produktami przemiany materii grzybów toksynotwórczych, namnażających się na roślinach lub w paszach podczas zbioru lub przechowywania. Zjawisku temu sprzyjają: uszkodzenia i zabrudzenie ziarna spowodowane mechanicznym zbiorem, niestaranne dosuszenie ziarna, niewłaściwe warunki przechowywania, długotrwały transport oraz długotrwałe przechowywanie pasz. Oblicza się, że około 120 gatunków pleśni wytwarza ponad 300 różnych toksyn, z czego 20 z nich występuje bardzo często w wysokich stężeniach w produktach spożywanych przez ludzi i zwierzęta.  Toksyny te są produkowane głównie przez grzyby reprezentujące sześć gatunków: Aspergillus, Penicillum, Fusarium, Alternaria, Stachybotrys oraz Claviceps.

Toksyny grzybowe istotnie wpływają na jakość skarmianej paszy, powodując przede wszystkim zmiany fizyczne i organoleptyczne pogarszając jej wartość odżywczą. Szkodliwość mikotoksyn zależy głównie od ich rodzaju, stężenia w paszy oraz gatunku zwierzęcia. Najbardziej na toksyny grzybowe wrażliwy jest drób, mniej trzoda chlewna, a najbardziej odporne są przeżuwacze. Konsekwencją zanieczyszczeń pasz mikotoksynami jest przechodzenie toksyn do produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Toksyny grzybowe wykazują działanie: toksyczne, kancerogenne (rakotwórcze), mutagenne (trwałe zmiany w...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.