Mikotoksyny

8 Listopada 2019

Mikotoksyny są produktami przemiany materii grzybów toksynotwórczych, namnażających się na roślinach lub w paszach podczas zbioru lub przechowywania. Zjawisku temu sprzyjają: uszkodzenia i zabrudzenie ziarna spowodowane mechanicznym zbiorem, niestaranne dosuszenie ziarna, niewłaściwe warunki przechowywania, długotrwały transport oraz długotrwałe przechowywanie pasz. Oblicza się, że około 120 gatunków pleśni wytwarza ponad 300 różnych toksyn, z czego 20 z nich występuje bardzo często w wysokich stężeniach w produktach spożywanych przez ludzi i zwierzęta.  Toksyny te są produkowane głównie przez grzyby reprezentujące sześć gatunków: Aspergillus, Penicillum, Fusarium, Alternaria, Stachybotrys oraz Claviceps.

Toksyny grzybowe istotnie wpływają na jakość skarmianej paszy, powodując przede wszystkim zmiany fizyczne i organoleptyczne pogarszając jej wartość odżywczą. Szkodliwość mikotoksyn zależy głównie od ich rodzaju, stężenia w paszy oraz gatunku zwierzęcia. Najbardziej na toksyny grzybowe wrażliwy jest drób, mniej trzoda chlewna, a najbardziej odporne są przeżuwacze. Konsekwencją zanieczyszczeń pasz mikotoksynami jest przechodzenie toksyn do produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Toksyny grzybowe wykazują działanie: toksyczne, kancerogenne (rakotwórcze), mutagenne (trwałe zmiany w...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Stres cieplny u krów – jak ograniczać jego negatywne skutki

Upalne, letnie dni to jeden z najtrudniejszych okresów dla zwierząt, zwłaszcza tych produkujących. Mają one bowiem ograniczone możliwości ukrywania się przed nadmiernym ciepłem.

5 Maja 2024

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.