Jak nie HF to co?

8 Stycznia 2020

Intensywna produkcja mleka ściśle wiązana jest dziś z bydłem HF, uznawanym za najwybitniejszą rasę mleczną  na świecie. Przez ostatnich 25-30 lat, polscy hodowcy dążąc do poprawy mleczności swoich krów przekrzyżowali większość stad tą rasą. Dziś coraz częściej zaczynają się pojawiać problemy związane z wymaganiami szlachetnego bydła HF. Konieczność żywienia wysoce zbilansowanymi oraz dobrymi paszami, skrócenie produkcji życiowej, czy wzrost zapadalności na choroby (np. mastitis), zmuszają do zastanowienia się nad dalszą przyszłością produkcji mleczarskiej. Wieloletnia selekcja krów HF w kierunku poprawy użytkowości mlecznej spowodowała u tego bydła pogorszenie cech funkcjonalnych oraz płodności, które mają ogromne znaczenie dla ekonomiki produkcji mleka. Wielu hodowców w kraju i za granicą widzą dalszą przyszłość w krzyżowaniu międzyrasowym. W takim działaniu wykorzystuje się mający miejsce u potomstwa efekt heterozji. Krowy krzyżówkowe mają nieco mniejsze wymagania żywieniowe, są zdrowsze i niewiele mniej produkcyjne.

Tab.1. Porównanie wybranych wskaźników użytkowości mlecznej krów niektórych ras ocenianych w Polsce (Litwińczuk, 2015)

Rasa

Liczba krów

Mleko

(kg)

Tłuszcz (%)

Białko (%)

Okres międzywy-

cieleniowy (dni)

Wiek pierwszego wycielenia (dni)

HF (czarny)

HF (czerwony)

Simental

Polska czerwona

Białogrzbieta

Polska czerwono-biała

Polska czarno-biała

636 226

24 118

10 768

2 787

472

3 578

2 080

7742

7088

6030

3588

4333

4635

4710

4,07

4,15

4,12

4,31

3,98

4,08

4,11

3,35

3,37

3,46

3,38

3,28

3,26

3,30

436

422

407

409

412

407

421

822

824

867

845

886

853

896

Po latach prób, na świecie zalecanym jest dziś krzyżowanie rotacyjne trójrasowe (fot.1). Pozwala ono utrzymać poziom heterozji na optymalnym poziomie – przy użyciu 3 ras nie spada on poniżej 75% w żadnym z kolejnych pokoleń. Oczywiście nie ma potrzeby, by wszystkie krowy HF w stadzie kryć buhajami innej rasy. Najbezpieczniej jednak pokryć nasieniem buhajów ras czerwonej szwedzkiej (SRB) lub Montbeliarde (Mo) część krów w stadzie i samemu przekonać...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.