Higiena wymienia

8 Stycznia 2020

Schorzenia wymienia – mastitis, należą do szczególnie generujących wysokie koszty w stadach krów mlecznych. Z tych względów ważnym elementem w produkcji mleka jest bezwzględne przestrzeganie higieny wymienia, doju, pomieszczeń, legowisk, wybiegów oraz sprzętu udojowego.

Pierwszą czynnością, jaką powinna wykonać obsługa przed przystąpieniem do doju, jest … mycie oraz dezynfekcja rąk. Następnym, równie ważnym postępowaniem jest oczyszczenie skóry wymienia, umycie jej, a następnie osuszenie, najlepiej papierowym ręcznikiem nasączonym stosowanym preparatem dezynfekcyjnym. Zalecane jest przeprowadzenie przedudojowego dippingu, czyli dezynfekcji strzyków w specjalnych preparatach dezynfekujących. Takie postępowanie, a następnie osuszenie strzyków przed założeniem kubków udojowych w ok. 50%  zapobiega zakażeniom wymienia.

Przeprowadzenie doju mechanicznego również istotna rolę i wywiera wpływ na stan oraz kondycje strzyków. Należy przestrzegać standardów funkcjonowania maszyn udojowych przez zapewnienie względnie stabilnego podciśnienia rzędu 37-41 kPa podczas największego przepływu mleka. Trzeba zapobiegać pustodojom – czyli sytuacji, kiedy to ćwiartka wymienia została już...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.