Szara pleśń, czyli niszczyciel truskawki

23 Kwietnia 2016

Może ten "morderca" to lekka nadinterpretacja, ale faktem jest, że straty w uprawach truskawek spowodowane szarą pleśnią mogą sięgać nawet kilkudziesięciu procent. Za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest najczęściej grzyb z klasy workowców – Botrytis cinerea – stadium konidialne Botryotinia fuckeliana. Miałem okazję ostatnio zobaczyć efekty jego działania uznałem więc, że to dobry temat na wpis.

Spektrum działania tego agrofaga jest znacznie szersze zarówno w kontekście roślin, jak i atakowanych organów (m.in. łodygi, liście, kwiaty) niż wspomniane owoce truskawki. W sadownictwie szara pleśń atakuje również porzeczki, borówkę i maliny. Stanowi również zagrożenie dla winnic. Podczas przechowywania atakuje bez opamiętania. Narażone są również uprawy warzywnicze, takie jak pomidory, fasola czy sałata.

Sprawcą ataku choroby jest zwykle grzyb zimujący na martwych częściach roślin. Kiedy wiosną wzrasta temperatura oraz wilgotność powietrza, pojawiają się opady, intensywne mgły i rosy, to Botrytis cinerea odbiera to jak zaproszenie do infekcji właściwej.

W przypadku ataku (np. na truskawki), na danej części rośliny pojawiają się brązowe plamy, które z czasem się powiększają. Na zainfekowanych dojrzałych owocach można zaobserwować charakterystyczne gnijące plamy, które z czasem pokrywają się szarym pylącym nalotem. Stąd też sama nazwa.

Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.