Szara pleśń, czyli niszczyciel truskawki

23 Kwietnia 2016

Może ten "morderca" to lekka nadinterpretacja, ale faktem jest, że straty w uprawach truskawek spowodowane szarą pleśnią mogą sięgać nawet kilkudziesięciu procent. Za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest najczęściej grzyb z klasy workowców – Botrytis cinerea – stadium konidialne Botryotinia fuckeliana. Miałem okazję ostatnio zobaczyć efekty jego działania uznałem więc, że to dobry temat na wpis.

Spektrum działania tego agrofaga jest znacznie szersze zarówno w kontekście roślin, jak i atakowanych organów (m.in. łodygi, liście, kwiaty) niż wspomniane owoce truskawki. W sadownictwie szara pleśń atakuje również porzeczki, borówkę i maliny. Stanowi również zagrożenie dla winnic. Podczas przechowywania atakuje bez opamiętania. Narażone są również uprawy warzywnicze, takie jak pomidory, fasola czy sałata.

Sprawcą ataku choroby jest zwykle grzyb zimujący na martwych częściach roślin. Kiedy wiosną wzrasta temperatura oraz wilgotność powietrza, pojawiają się opady, intensywne mgły i rosy, to Botrytis cinerea odbiera to jak zaproszenie do infekcji właściwej.

W przypadku ataku (np. na truskawki), na danej części rośliny pojawiają się brązowe plamy, które z czasem się powiększają. Na zainfekowanych dojrzałych owocach można zaobserwować charakterystyczne gnijące plamy, które z czasem pokrywają się szarym pylącym nalotem. Stąd też sama nazwa.

Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.