Dursban™ 480 EC to preparat owadobójczy o potrójnym działaniu przeznaczony do zwalczania szkodników ssących i gryzących w rzepaku ozimym, rzepaku jarym i warzywach kapustnych, jak kalafior i brokuł. Więcej o tym środku piszemy w materiałach: “Ochrona rzepaku przed szkodnikami – wiosna” oraz “Ochrona rzepaku – kiedy stosować Dursban?”. W tym wpisie koncentruję się na dawkowaniu tego preparatu w odniesieniu do nowej etykiety, o której wspominam niżej.
Dawkowanie w rzepaku
Dursban™ 480 EC użyty w dawce 0,6 l/ha przeciwko chowaczowi brukwiaczkowi zapewnia zarówno skuteczne zwalczanie tego szkodnika, jak i nalotów słodyszka rzepakowego w fazie zwartego zielonego pąka rzepaku, kiedy stanowi on największe zagrożenie. (tutaj dowiesz się więcej o tym kiedy stosować Dursban w rzepaku)
Dawkowanie w warzywach
W uprawie roślin kapustnych (kalafior, brokuł) do zwalczania gąsienic bielinka kapustnika i rzepnika oraz piętnówki kapustnicy, stosuje się 0,9 l/ha preparatu Dursban™ 480 EC. Opryskiwać należy w okresie wylęgania się gąsienic.
Nowa etykieta insektycydu Dursban™ 480 EC, w praktyce rolniczej zacznie obowiązywać od 10 sierpnia 2016 roku.
Przyczyną zmiany na etykiecie było wprowadzenie nowych, niższych wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfos etylowy w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Więcej na temat tej zmiany oraz jakie są konsekwencje dla plantatorów kapusty w sezonie 2016 napiszę wkrótce.