Rozkruszki, czyli groźne szkodniki magazynowe

26 Stycznia 2023

Rozkruszki występują na całym świecie, wszędzie tam, gdzie żyje człowiek i gdzie magazynowane są zapasy żywności i płody rolne. Są najpospolitszymi szkodnikami w krajach o klimacie umiarkowanym i wilgotnym, m.in. w Polsce. Zasiedlają przechowalnie zbóż i nasion różnych roślin, magazyny zielarskie i przetworów mącznych, a także wytwórnie pasz.

Charakterystyka

To niewielkie pajęczaki o gryzących aparatach gębowych. Rozkruszki mają około 0,4 mm długości i kolor jasno-beżowy (często z odcieniem fiołkowym). Podobnie jak pająki mają 4 pary nóg.

Liczebność rozkruszków w produktach bywa bardzo różna i może wynosić tysiące osobników w 1 kg produktu.

Każdy gatunek ma nieco odmienne wymagania pokarmowe i siedliskowe. W towarach gruboziarnistych występują owłosione roztoczki i rozkruszek drobny. Natomiast w towarach drobnoziarnistych pospolity jest rozkruszek mączny i roztoczek suszowy.

Szkodliwość

W magazynach zielarskich masowe rozmnażanie się rozkruszków następuje jesienią i trwa aż do stycznia, czyli właśnie teraz. Pajęczaki żerują na wszystkich produktach, które rozkruszają, stopniowo zamieniając je w pył. W produktach gruboziarnistych żerują w całej masie pryzmy lub worka. Z kolei w produktach sypkich – tylko w wilgotnej warstwie powierzchniowej.

Niosą również zagrożenie dla zdrowia. Ich chitynowy pancerzyk i ostre szczecinki uszkadzają ścianki jelit. Powodują stany zapalne przewodu pokarmowego i alergie. Co więcej przenoszą bakterie chorobotwórcze (np. pałeczki Salmonella) i zarodniki pleśni toksynotwórczych.

Rozkruszki rozmnażają się w resztkach produktów, ale również w szczelinach podłóg, ścian, czy urządzeń. A także w pajęczynach i kurzu. Roztocza te przenoszone są przez ludzi na butach czy ubraniu, a także przez gryzonie i owady.

Profilaktyka

Pierwsza kwestia to kontrola produktów przed złożeniem w magazynie. Sam magazyn i produkty należy utrzymywać w warunkach higienicznych. Przez cały okres magazynowania sprawdzać i notować temperaturę oraz wilgotność produktów.

Ziarno zbóż oraz nasiona należy przechowywać po uprzednim oczyszczeniu. Bez piasku, kurzu, czy nasion chwastów. Przed składowaniem produkty należy przesuszyć i utrzymywać w niskiej wilgotności i temperaturze.

Zarówno piasek, kurz, jak i nasiona chwastów zajmują przestrzeń międzyziarnową utrudniając tym samym cyrkulację powietrza. Ziarno szybciej psuje się i panują świetne warunki do rozwoju rozkruszków.

Szkodliwość tych pajęczaków można zmniejszyć poprzez regularne usuwanie odpadków i śmieci. Worki należy trzepać i poddawać dezynsekcji. Maszyny wielokrotnie używane, narzędzia i środki transportu również należy czyścić.

Najnowsze artykuły

Stres cieplny u krów – jak ograniczać jego negatywne skutki

Upalne, letnie dni to jeden z najtrudniejszych okresów dla zwierząt, zwłaszcza tych produkujących. Mają one bowiem ograniczone możliwości ukrywania się przed nadmiernym ciepłem.

5 Maja 2024

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.