Potas – niedobór i nadmiar

17 Grudnia 2018

Potas (K) reguluje gospodarkę wodną tzn. turgor komórki i wiązek przewodzących oraz steruje ruchami aparatów szparkowych i wymiany gazowej, jest aktywatorem ponad 50 enzymów z grupy syntetaz, transferaz, dehydrogenaz, bierze udział w procesie fotosyntezy i przemieszczania asymilatów (rola w gospodarce azotowej).

Nadmiar potasu – skutki

Wysokie dawki K pogarszają jakość roślin przeznaczonych na paszę dla zwierząt, roślin łąkowych, roślin z trwałych użytków zielonych, roślin okopowych przeznaczonych na paszę np. buraki pastewne, marchew pastewna. Potas jest pobierany przez rośliny niekontrolowanie (luksusowo). Rośliny nie posiadają fizjologicznego mechanizmu, który kontrolowałby pobieranie tego pierwiastka. Przy czym jest to składnik, który nie może być stosowany na zapas, tylko w dawkach, które odpowiadają potrzebom pokarmowym roślin. 

K – działa antagonistycznie do jonów Mg. Zbyt wysokie, niezrównoważone w stosunku do Mg nawożenie K może spowodować niedobór magnezu w glebie (przy złym stosunku potasu do magnezu). Zawartość kationu K+ w roślinach jest jednym ze wskaźników żywieniowych paszy. Wskaźnik żywieniowy paszy to stosunek zawartości jonów jedno- do dwudodatnich. W paszach wartościowych nie może być większy niż wartość (2,2) nadmierna kumulacja K+(przenawożenie) – gwałtownie obniża wartość żywieniową paszy. Może to spowodować chorobę zwaną tężyczką pastwiskową (obniżenie mleczności krów, masy ciała, płodności u zwierząt rozpłodowych, niszczone są aktywne centra hemoglobiny – tracą swą aktywność przez brak tlenu).

Wysokie dawki K zmniejszają zawartość cukru w burakach, nadmiar może zgromadzić się w zielonce, sianie co może być niebezpieczne dla zwierząt.

Niedobór potasu

Typowym objawem braku K jest żółknięcie a następnie brunatnienie liści i zasychanie ich brzegów i wierzchołków. Objawy te występują najpierw na starszych i w pełni rozwiniętych liściach. W skutek zaburzeń gospodarki wodnej rośliny tracą turgor i więdną.

Jeśli interesuje Cię kwestia nawożenia, to warto przeczytać również:

  • "Niedobory składników pokarmowych – przyczyny"
  • "Antagonizm składników pokarmowych"

Fotografia: Rauch

Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.