Potas – niedobór i nadmiar

17 Grudnia 2018

Potas (K) reguluje gospodarkę wodną tzn. turgor komórki i wiązek przewodzących oraz steruje ruchami aparatów szparkowych i wymiany gazowej, jest aktywatorem ponad 50 enzymów z grupy syntetaz, transferaz, dehydrogenaz, bierze udział w procesie fotosyntezy i przemieszczania asymilatów (rola w gospodarce azotowej).

Nadmiar potasu – skutki

Wysokie dawki K pogarszają jakość roślin przeznaczonych na paszę dla zwierząt, roślin łąkowych, roślin z trwałych użytków zielonych, roślin okopowych przeznaczonych na paszę np. buraki pastewne, marchew pastewna. Potas jest pobierany przez rośliny niekontrolowanie (luksusowo). Rośliny nie posiadają fizjologicznego mechanizmu, który kontrolowałby pobieranie tego pierwiastka. Przy czym jest to składnik, który nie może być stosowany na zapas, tylko w dawkach, które odpowiadają potrzebom pokarmowym roślin. 

K – działa antagonistycznie do jonów Mg. Zbyt wysokie, niezrównoważone w stosunku do Mg nawożenie K może spowodować niedobór magnezu w glebie (przy złym stosunku potasu do magnezu). Zawartość kationu K+ w roślinach jest jednym ze wskaźników żywieniowych paszy. Wskaźnik żywieniowy paszy to stosunek zawartości jonów jedno- do dwudodatnich. W paszach wartościowych nie może być większy niż wartość (2,2) nadmierna kumulacja K+(przenawożenie) – gwałtownie obniża wartość żywieniową paszy. Może to spowodować chorobę zwaną tężyczką pastwiskową (obniżenie mleczności krów, masy ciała, płodności u zwierząt rozpłodowych, niszczone są aktywne centra hemoglobiny – tracą swą aktywność przez brak tlenu).

Wysokie dawki K zmniejszają zawartość cukru w burakach, nadmiar może zgromadzić się w zielonce, sianie co może być niebezpieczne dla zwierząt.

Niedobór potasu

Typowym objawem braku K jest żółknięcie a następnie brunatnienie liści i zasychanie ich brzegów i wierzchołków. Objawy te występują najpierw na starszych i w pełni rozwiniętych liściach. W skutek zaburzeń gospodarki wodnej rośliny tracą turgor i więdną.

Jeśli interesuje Cię kwestia nawożenia, to warto przeczytać również:

  • "Niedobory składników pokarmowych – przyczyny"
  • "Antagonizm składników pokarmowych"

Fotografia: Rauch

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.