Nawożenie azotowe zbóż i rzepaku - najważniejsze informacje

23 Lutego 2021

O nawożeniu azotowym rozmawiamy co roku, i mimo że jest to popularny temat, to dobrze jest przypomnieć sobie najważniejsze informacje. W tym m.in te związane z nowelizacją prawa azotowego, czy czysto techniczne informacje, jak działają poszczególne formy azotu dostępne w popularnych nawozach. 

W tym odcinku dowiecie się: 

  • podstaw związanych z nowelizacją prawa azotowego 
  • charakterystyka formy amonowej, azotanowej oraz amidowej (01:50​) 
  • rola innych makroskładników, tj. siarka i magnez w gospodarce azotem (03:52​) 
  • jakie są krytyczne fazy zapotrzebowania na azot przez zboża i rzepak ozimy (04:53​) 
  • praktyczne podejście do nawożenia naszego gościa, Tomka spod Uniejowa (05:31​) 

Zapraszamy na nasz Kanał na YouTube - włączcie subskrybcję, aby nie przegapić kolejnych, wartościowych treści! Zachęcamy też do pisania komentarzy i dzielenia się swoimi doświadczeniami w kontekście pierwszych dawek azotu w oziminach. Jeżeli spodobał się materiał - lajk mile widziany :)

Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.