Nawożenie azotowe rzepaku ozimego

22 Stycznia 2024

Rzepak ozimy należy do roślin o dużych potrzebach pokarmowych w stosunku do azotu. Zalecana wielkość dawki azotu kształtuje się na poziomie 160 kg na hektar. Niższe dawki azotu wskazane są po uprawie rzepaku na oborniku, względnie po przedplonach wzbogacających glebę w azot. Obniżenie nawożenia azotowego zalecane jest w przypadku uprawy rzepaku na glebach zaliczanych do kompleksów pszennych. Z kolei wyższe dawki azotu stosuje się w uprawie rzepaku po przedplonach pozostawiających niewielkie ilości azotu oraz w przypadku gleb kompleksów żytnich.

Istotnym elementem prawidłowej strategii nawożenia azotem jest odpowiedni podział dawek oraz czas ich aplikacji. Jesienią na stanowiskach ubogich w azot zalecane jest dokarmienie rośliny tym składnikiem pokarmowym. Niedobór azotu w okresie jesiennej wegetacji wiąże się ze słabym rozwojem roślin oraz obniżeniem ich mrozoodporności. Przyjmuje się, że jesienna dawka azotu na glebach ubogich w azot powinna wahać się w granicach od 20 do 40 kg N na hektar. Nieco wyższą dawkę azotu (do 60 kg N na hektar) można zastosować po przyoraniu wysokiego ścierniska, względnie słomy. Należy jednak pamiętać, że przenawożenie roślin azotem w okresie jesiennym jest niebezpieczne, gdyż obniża zimotrwałość roślin. W przypadku rzepaku uprawianego po przedplonach pozostawiających na danym stanowisku większe ilości azotu jesienne nawożenie azotem nie jest wskazane, a często wręcz szkodliwe.

W okresie wczesnowiosennym, przed ruszeniem wegetacji roślin, należy zastosować nawożenie azotowe. W zależności od potrzeb zalecana jest dawka jednorazowa, względnie dawka dzielona, stosowana w okresie wczesnowiosennym i późnowiosennym. Dawki azotu większe od 80 – 100 kg zaleca się aplikować w dawkach dzielonych, przy czym drugą dawkę należy zastosować nie później niż do początku pąkowania roślin. W okresach utrudnionego pobierania z gleby składników mineralnych (np. w okresach suszy glebowej) wskazane jest dokarmianie pozakorzeniowe roślin. Najczęściej stosuje się 12% (12 kg nawozu w 100 l wody) wodny roztwór mocznika. Mocznik może być również stosowany wówczas, gdy nie wniesiono przedsiewnej dawki azotu.

 

dr hab. Marzena S. Brodowska

Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.