Kiszonka w balotach – “najmniejsza dziurka ma znaczenie”

9 Grudnia 2019

Kolejny raz pochylamy się nad tematem kiszenia w belach. Jednak tym razem publikujemy poniżej krótki wywiad z Timem Usalevem, Dyrektorem ds. Rozwoju Rynku Tworzyw Sztucznych Opakowaniowych i Specjalistycznych w The Dow Chemical Company.

Od ponad 10 lat Dow Chemical Company zaangażowana jest w długofalowy program i współpracę z wiodącymi europejskimi naukowcami i instytutami rolniczymi mające na celu poprawę techniki i technologii zakiszania w belach i informowania o wynikach tych działań środowiska rolniczego oraz wszystkich zaangażowanych w produkcję paszy kiszonej.

Red: Czy mógłby Pan pokrótce wyjaśnić na czym polega zakiszanie w belach?

Tim Usalev: Zakiszanie to praktyka rolna mająca na celu konserwację i zachowanie wartości odżywczych plonów w warunkach beztlenowych oraz minimalizację strat żniwnych do czasu wykorzystania pasz. Podstawowe funkcje tego systemu przechowywania to wyeliminowanie tlenu w procesie formowania w bele i niedopuszczenie do przedostania się powietrza na etapie składowania w belach.

Zakiszanie w belach to praktyka polegająca na tym, że kiszonka przechowywana jest w jednostkowych, silnie sprasowanych belach różnej wielkości i kształtu. Pewnie widzieli już Państwo stogi cylindrycznych i kwadratowych bel.

Przewaga bel polega na tym, że zapewniają większą elastyczność, jeśli chodzi o żniwa i karmienie paszą.

O ile intuicyjnie zakiszanie w belach może wydawać się bardziej kosztowne niż alternatywne metody, takie jak na przykład kiszenie w pryzmach, gdzie cała kiszonka umieszczana jest w jednym dużym zbiorniku do przechowywania, wcale tak nie jest. Rolnicy powinni patrzeć na to szerzej, biorąc pod uwagę wszystkie związane z tym koszty i korzyści, a wówczas korzyści ekonomiczne stają się oczywiste!

Red: Jakie są podstawowe wymogi dotyczące folii stretch do zakiszania w belach?

Tim Usalev: Od czasu pierwszego zastosowania w Nowej Zelandii i Australii pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku folii z tworzyw sztucznych do owijania kiszonki w ochronne, nadające się do transportu bele, folie zmieniły się diametralnie! Rolnicy i wykonawcy zdali sobie sprawę, że nie każda folia się do tego nadaje.

Dobra folia do owijania i formowania bel to przede wszystkim odpowiednia żywica pozwalająca na zachowanie wartości odżywczych paszy.

Folia do zakiszania w belach musi być wytrzymała na naprężenie, aby uzyskać wymaganą ściśle owiniętą belę oraz zachować wytrzymałość przez przynajmniej rok wystawienia na działanie czynników środowiskowych. Folia musi być w stanie ściśle oplatać belę i pozostać szczelna. Jej powierzchnia powinna być lepka, aby owinięcie pozostało na miejscu, powinna nie przepuszczać wody i w możliwie najmniejszym stopniu przepuszczać tlen. Wiele warstw folii zwiększa efekt ochronny. Wszystkie te czynniki są istotne, gdyż nawet najmniejsze rozdarcie lub dziurka ma wpływ na paszę...

W skrócie rzecz ujmując, najlepsze żywice to te dostosowane do potrzeb rynku kiszonek. Dostosowane do potrzeb żywice, takie jak DOWLEX™ 2045S PE Resin, oznaczają lepszą spójność i przetwarzalność dla urządzenia przetwarzającego, a to z kolei przekłada się na wyższą jakość i niezawodność folii do owijania bel.

Red: Patrząc na Polskę, jakie są najważniejsze szanse i wyzwania dla kiszenia w belach?

Tim Usalev: Dostrzegamy w Polsce ogromne możliwości, nie tylko ze względu na wielki areał użytków rolnych, ale również ze względu na duży udział hodowli bydła mlecznego. Z tych powodów Dow już współpracował z lokalnymi pracownikami naukowymi i ekspertami branżowymi nad organizacją kilku Dni Kiszenia w Belach. W oparciu o nasze wcześniejsze doświadczenia, wydaje mi się, że największym wyzwaniem dla Polski jest to, jak edukować rynek.

W Europie Zachodniej, w której rynek kiszenia w belach jest dojrzały, zauważyliśmy, że ewidentnie wiedza zmienia wszystko. Poprzez ścisłą współpracę z partnerami reprezentującymi wszystkie części łańcucha wartości, dzielimy się najlepszymi praktykami i edukujemy użytkowników końcowych, zwiększając stosowanie zakiszania w belach.

Zalecamy wykorzystywanie folii wysokiej jakości i stosowanie minimum sześciu warstw. Często użytkownicy którzy mają niewystarczającą wiedzę wybierają tańsze, niższej jakości folie lub stosują mniejszą liczbę jej warstw. Ma to wpływ na jakość kiszonki i końcowe rozczarowanie użytkownika. To niestety zdarzało się w przeszłości również w Polsce.

W Polsce chcemy kontynuować współpracę z partnerami na rynku, aby zapewnić rolnikom nie tylko dostęp do najwyższej możliwej jakości produktów, ale również wsparcie i informację na temat ich właściwego użycia. Podkreślanie wagi dostatecznej liczby warstw i stosowania wysokiej jakości folii to dopiero początek!

Dzięki latom doświadczeń na tym polu, mamy zdolność kierowania tym procesem i orientacji na partnerów.  Jak by nie patrzeć, jest to sytuacja, w której nie ma przegranych: prawidłowe zakiszanie w belach jest środkiem do osiągnięcia znaczącej poprawy wartości odżywczych i jakości pasz, a także przychodów finansowych dla rolników. Mając to na względzie, jesteśmy przekonani, że rynek polski ma w sobie ogromny potencjał.

Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.