Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN w zbożach ozimych i jarych?

8 Maja 2023

Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN w zbożach ozimych i jarych?

Jak wiele azotu zastosowanego w pierwszej i drugiej dawce realnie zostało pobrane przez zboża? Takie pytania zadajemy sobie wszyscy po ekstremalnie suchym marcu, kiedy to w przeważającej części Polski nie spadła ani kropla wody. Czy jesteśmy w stanie w jakikolwiek sposób uzupełnić roślinom ten najbardziej plonotwórczy składnik?

Mimo horrendalnych cen nawozów azotowych nikt nie zastanawiał się nad tym, czy podać nawozy azotowe, tylko ile oraz w jakim terminie. Wydaje się, że wygrali szczególnie Ci, którzy mieli szczęście stosując pierwszą dawkę, wykorzystując wilgoć w powietrzu, która w niewielkiej ilości pojawiła się na początku marca. Szczególnie w takim roku, kiedy bilansowanie azotu z nawozów mineralnych jest zabiegiem bardzo kosztownym, warto sięgnąć po rozwiązania jakie daje nam nauka. A takimi są bakterie Methylobacterium symbioticum, które zasiedlając nadziemne części roślin są w stanie wiązać azot atmosferyczny i dostarczać go roślinie w formie azotu amonowego. Więcej o samej bakterii znajdziecie w artykule, który opublikowaliśmy na e-pole w lutym.

Zobacz: Jak pomóc roślinie pobrać azot z powietrza

W tym artykule dowiecie się jak stosować bakterie M.symbioticum, dostępne w Polsce w produktach UtrishaN oraz BlueN w uprawach m.in. zbóż ozimych i zbóż jarych. 

Stosując produkty UtrishaN lub BlueN musicie pamiętać o trzech ważnych aspektach, związanych z pracą tych bakterii:
- M.symbioticum są w stanie wejść do rośliny poprzez otwarte aparaty szparkowe, stąd zabieg powinien być wykonany w momencie ich otwarcia lub tuż przed, dlatego szczególnie polecam wykonywanie zabiegów nad ranem lub w nocy. Warto, żebyście pamiętali, że te bakterie są endofitami symbiotycznymi, które żyją wewnątrz roślin i są akceptowalne przez ich system immunologiczny;
- ilość azotu związanego przez M.symbioticum zależy od tempa namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie, stąd trzeba zadbać o optymalny termin ich zastosowania. Bakterie żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych. Zboża, podobnie jak inne rośliny, wydzielają najwięcej metanolu w momencie intensywnego wzrostu, czyli od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia - i jest to najlepszy termin na aplikację;
- minimalna temperatura do zastosowania tych bakterii powinna wynosić 10°C, optymalna to 15-25°C. Unikajcie szczególnie przymrozków i innych stresów, które powodują, że roślina nie rośnie (i nie produkuje metanolu). Nie łączcie aplikacji z nawozami zawierającymi wysokie stężenia siarki, miedzi i cynku, które mają działanie bakteriobójcze. 
Więcej informacji o M.symbioticum znajdziecie w naszym videopodcaście!

 

Spełniając te trzy ważne założenia, możecie się spodziewać w warunkach Polski co najmniej 30 kg azotu, który bakterie M.symbioticum dostępne w produktach Utrisha N lub BlueN wprowadzą do rośliny w ramach symbiozy, wykorzystując enzym nitrogenazy jako most między pobraniem azotu atmosferycznego, a udostępnieniem go roślinie w formie azotu amonowego. 

Kiedy stosować w zbożach?

Termin zastosowania produktów UtrishaN/BlueN powinien być związany z warunkami pogodowymi (temperaturą) oraz intensywnością rozwoju zbóż tak, aby mogły one produkować metanol, tak bardzo potrzebny do namnażania się bakterii w roślinie. Stąd też w zbożach ozimych polecam zastosować bakterie obecne w tych produktach od fazy 1-2 kolanka, aż do wykłoszenia się roślin. W zbożach jarych aplikację można przyspieszyć już od fazy pełni krzewienia. Ilość azotu związanego przez bakterie M.symbioticum będzie zależał od tego jak szybko namnożą się one w roślinie do poziomu pozwalającego na wiązanie azotu atmosferycznego, a także od czasu trwania tego procesu do momentu dojrzewania i obumierania roślin. Dlatego też nie spieszcie się z zabiegiem, jeżeli warunki pogodowe nie umożliwiają skutecznej aplikacji. Lepiej jest opóźnić zabieg i wykonać go w bardziej sprzyjających dla bakterii temperaturach, bez ryzyka występowania stresów przymrozkowych. Nawet przy aplikacjach w fazie liścia flagowego można spodziewać się, że bakterie M.symbioticum zwiążą co najmniej 30 kg azotu amonowego! 

Wyjątkowo korzystną zaletą zastosowania produktów UtrishaN/BlueN jest dostarczenie roślinom zbożowym azotu, który wpływa na jakość zbieranego ziarna, w tym przede wszystkim na białko. Na plantacjach intensywnych, gdzie często stosuje się dawkę azotu na tzw. „kłos”, można ją zastąpić pracą bakterii. Azot związany przez bakterie będzie „pracować” w roślinie, wypełniając bieżące jej potrzeby co do tego pierwiastka. Zgodnie z doświadczeniami przeprowadzonymi przez Corteva Agriscience w Europie, nawet jeżeli nie zaobserwowano różnicy w plonowaniu, przy takiej samej podaży azotu w nawożeniu, to działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN przełożyło się na wzrost białka w zbieranym plonie. 

Bieżące działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN można zbadać za pomocą N-testera lub scanningu wskaźnika teledetekcji NDVI. Takie badanie powinno być wykonane nie wcześniej niż 4 tygodnie od zastosowania produktu. 

Na skróty. Jak stosować UtrishaN/BlueN w zbożach ozimych i jarych?

  • dawka 333 g/ha;
  • zboża ozime w fazie BBCH 31-61 (1 kolanko – początek kwitnienia);
  • zboża jare w fazie BBCH 25-32 (pełnia krzewienia – drugie kolanko);
  • zabieg najlepiej nad ranem lub w nocy;
  • temperatura podczas zabiegu min 10°C;
  • !unikać stresu (przymrozki, susza);
  • !nie łączyć z produktami bakteriobójczymi;
  • sprawdzić możliwość mieszania ze środkami ochrony roślin na stronie www.corteva.pl

Paweł Talbierz, specjalista ds. ochrony upraw w Corteva Agriscience Poland

Zdjęcia: Katarzyna Szulc

Tagi:
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.