Jak stosować BlueN/UtrishaN w uprawie ziemniaków?

28 Czerwca 2022

Jak stosować BlueN/UtrishaN w uprawie ziemniaków?

Do wytworzenia plonu 1t bulw wraz z częścią nadziemną, ziemniaki potrzebują średnio 4kg azotu. Najlepszym momentem do zastosowania UtrishaN/BlueN jest faza początku zwierania międzyrzędzi ziemniaków (BBCH31).

Nawożenie ziemniaków jest jednym z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych. Prawidłowe i zbilansowane nawożenie to klucz do sukcesu, aby ziemniaki mogły wydać wysoki plon, dobrej jakości bulw. Do wyprodukowania 1 tony bulw z odpowiednią ilością części nadziemnych ziemniak potrzebuje ok. 4 kg azotu (N), 1,5 kg fosforu (P2O5), 5,5-6,5 kg potasu (K2O), 1-2 kg wapnia (CaO), 0,8-1 kg magnezu (MgO), 0,6 kg siarki (S) lub w przeliczeniu na SO3 - 1,5 kg, 2,5 g boru (B), 2 g miedzi (Cu), 7 g manganu (Mn), 0,1 g molibdenu (Mo) i 6,5 g cynku (Zn). Największe znaczenie na wielkość i jakość plonu bulw odgrywa nawożenie azotem. Jak dostarczyć ziemniakom co najmniej 30kg azotu, rezygnując z drogiego, pogłównego nawożenia mineralnego? 

Ziemniak jest rośliną, która do wytworzenia wysokiego plonu o dobrej jakości, potrzebuje szeregu składników pokarmowych. Najważniejszą rolę w tym procesie odgrywają potas i azot. Tym razem skupimy się właśnie na azocie, który w ostatnim czasie, przez ogromne podwyżki cen tego składnika, stał się główny tematem do rozmów w gospodarstwach. 

Wartym uwagi tematem jest bez wątpienia możliwość dostarczenia azotu „z powietrza”, poprzez symbiozę roślin z bakteriami Methylobacterium Symbioticum. Wspomniane bakterie, zasiedlając nadziemne części roślin, są w stanie wiązać azot atmosferyczny i dostarczać go roślinie w formie azotu amonowego. Więcej o samej bakterii znajdziecie w artykule, który opublikowaliśmy na e-pole w lutym. Zobacz tutaj.

Zasady stosowania UtrishaN oraz BlueN w  uprawie ziemniaków

W tym artykule dowiecie się, jak stosować bakterie M.Symbioticum, dostępne w Polsce w produktach UtrishaN oraz BlueN w uprawie ziemniaków. Stosując produkty UtrishaN lub BlueN musicie pamiętać o trzech ważnych aspektach związanych z pracą tych bakterii: 

- M. Symbioticum są w stanie wejść do rośliny poprzez otwarte aparaty szparkowe, stąd zabieg powinien być wykonany w momencie ich otwarcia lub tuż przed, stąd szczególnie polecam wykonywanie zabiegów nad ranem lub w nocy. Warto, żebyście pamiętali, że te bakterie są endofitami symbiotycznymi, które żyją wewnątrz roślin i są akceptowalne przez ich system immunologiczny;

- ilość azotu związanego przez M.symbioticum zależy od tempa namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie, stąd trzeba zadbać o optymalny termin aplikacji. Bakterie żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych. Rośliny wydzielają najwięcej metanolu w momencie intensywnego wzrostu i jest to najlepszy termin na aplikację;

- minimalna temperatura do aplikacji powinna wynosić 10°C, optymalna to 15-25°C. Unikajcie szczególnie stresów (susza, upały), które powodują że roślina nie rośnie (i nie produkuje metanolu). Nie łączcie aplikacji z nawozami zawierającymi wysokie stężenia siarki, miedzi i cynku, które mają działanie bakteriobójcze.

Więcej informacji o M.Symbioticum znajdziecie w naszym videopodcaście:

Spełniając te trzy ważne założenia, możecie się spodziewać w warunkach Polski co najmniej 30 kg azotu, który bakterie M.Symbioticum dostępne w produktach Utrisha N lub BlueN wprowadzą do rośliny w ramach symbiozy, wykorzystując enzym nitrogenazy jako most między pobraniem azotu atmosferycznego, a udostępnieniem go roślinie w formie azotu amonowego. 

Termin i warunki stosowania 

Istotny jest termin stosowania azotu w ziemniakach. Ze względu na kierunek użytkowania wyróżniamy dwa sposoby nawożenia : 

1. Ziemniaki wczesne jadalne i sadzeniaki – nawożenie azotowe powinno być podane w całości przed sadzeniem.  

2. Ziemniaki przemysłowe i późne jadalne – nawozimy azotem w dwóch dawkach. Pierwsza dawka, przed sadzeniem powinna zawierać 2/3 całkowitej ilości azotu. Drugą dawkę azotu należy stosować od wschodów roślin do momentu początku zwierania się rzędów ziemniaków.

Dlatego też pamiętając o warunkach, które powinny panować w trakcie oraz po aplikacji tych bakterii, najlepszym momentem do zastosowania UtrishaN/BlueN jest faza początku zwierania międzyrzędzi ziamniaków (BBCH31). Decyzję o aplikacji podejmijcie po analizie prognozy pogody. Unikajcie wykonania zabiegu, jeżeli wystąpiły upały kilka dni przed zabiegiem oraz jeżeli prognozowane jest ich wystąpienie do kilku dni po zabiegu (stres roślin). Jeżeli plantacja jest nawadniana, deszczowanie roślin możecie rozpocząć już 1h po wykonaniu oprysku UtrishaN/BlueN. 

Wyjątkowo korzystną zaletą zastosowania produktów UtrishaN/BlueN jest dostarczenie ziemniakom azotu, który wpływa na jakość oraz wielkość bulw. W uprawie ziemniaków przemysłowych lub późnych odmian jadalnych, drugą dawkę pogłówną można zastąpić pracą bakterii. Azot związany przez bakterie będzie „pracować” w roślinie, wypełniając bieżące jej potrzeby co do tego pierwiastka. W przeprowadzonych doświadczeniach przez Corteva Agriscience w Europie, stosowanie bakterii w terminie nawożenia pogłównego powodowało wzrost plonu bulw ziemniaka, zwiększenie zawartości skrobi w bulwach oraz wzrost udziału średniej frakcji plonu handlowego (35-50mm), przy takiej samej podaży azotu w nawożeniu. 

Bieżące działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN można zbadać za pomocą N-testera lub scanningu wskaźnika teledetekcji NDVI. Takie badanie powinno być wykonane nie wcześniej niż 4 tygodnie od zastosowania produktu. 

Na skróty. Jak stosować UtrishaN/BlueN w ziemniakach?

- dawka 333g/ha;

- ziemniaki w fazie początku zwierania międzyrzędzi (BBCH31);

- zabieg najlepiej nad ranem lub w nocy;

- unikać stresu (susza, upały) !;

- nie łączyć z produktami bakteriobójczymi !;

- sprawdzić możliwość mieszania ze środkami ochrony roślin na stronie www.corteva.pl.

 

Tekst: Tomasz Kopiec, 

Territory Sales Representative Corteva Agriscience

Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.