Słoma - wartościowy nawóz

15 Lipca 2021

Słoma - wartościowy nawóz

Pozostawione na polu resztki pożniwne nie są formalnie zarejestrowane jako grupa nawozów organicznych. Jednakże odgrywają one zasadniczą rolę w bilansie materii organicznej oraz składników mineralnych w glebach uprawnych. 

Do resztek pożniwnych w zależności od uprawianego gatunku rośliny oraz od prowadzonej technologii uprawy należą korzenie i ścierń, plewy zbóż, łuszczyny rzepaku czy strąki roślin strączkowych. Udział resztek pożniwnych stanowi mniej więcej od 10 proc. w przypadku ziemniaków do 20-25 proc. w przypadku zbóż czy rzepaku. Na plony uboczne składają się z kolei słoma zbóż, strączkowych oraz rzepaku, która jest jednym z podstawowych źródeł materii organicznej. Wytworzony w produkcji roślinnej plon uboczny w postaci słomy może być traktowany jako resztki pożniwne pozostawione na polu, takie jak słoma rzepaku, strączkowych oraz kukurydzy uprawianej na ziarno, a także jako produkt rynkowy czy też pasza.

Wartość nawozowa słomy

Wartość nawozowa słomy zależy od jej składu chemicznego i jest tym większa, im więcej jest w niej zawartych składników pokarmowych. Ważnymi z punktu agrochemicznego jest zawartość azotu, a także stosunek C:N oraz zawartość ogólna składników mineralnych. Ilość makro- i mikroskładników w słomie jest zdecydowanie mniejsza, nawet 2-, 5-krotnie, niż w oborniku czy gnojowicy. Stąd też jej działanie polega przede wszystkim na korzystnym wpływie na właściwości gleb. W mniejszym stopniu, w odniesieniu do innych nawozów organicznych, jest źródłem składników pokarmowych dla roślin. 

Tab. Zawartość makro- i mikroskładników w słomie 

 

 Wyszczególnienie

Pszenica

Rzepak

Kukurydza

Makroelementy (%)

Azot (N) 

0,5-0,7 

0,6-1 

0,6 0,7-1,5

Fosfor (P2O5)  

0,2-0,3

0,2-0,3 

0,4-0,6

Potas (K2O) 

1-2 

1-2 

2-3 

Wapń (CaO) 

0,4-0,6 

0,25-0,5 

1,5-3

Magnez (MgO) 

poniżej 0,1

0,10-0,25 

0,1-0,2

Mikroelementy (mg/kg)

Żelazo (Fe) 

30-120 

100-200 

90-180

Mangan (Mn) 

15-70 

15-30 

20-60

Miedź (Cu) 

1,04-4 

3-6 

2-5

Cynk (Zn) 

4-12 

7-15 

7,5-20 

Słoma, najczęściej zbóż ozimych, może być stosowana jako ściółka, stanowiąc komponent obornika, albo też być bezpośrednio przyorywana na polu, przeważnie po kombajnowym zbiorze zbóż. Przyorywanie słomy ma miejsce szczególnie w bezinwentarzowych specjalistycznych gospodarstwach rolnych, a także w gospodarstwach stosujących bezściółkowe technologie utrzymania zwierząt, produkujące gnojowicę.

Słoma. Bogate źródło węgla

Słoma wprowadzona do gleby zwiększa zawartość próchnicy glebowej. Po jej przyoraniu dochodzi do bardzo...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.