Letnie żywienie TMR-em

13 Sierpnia 2021

Letnie żywienie TMR-em

Krowy mleczne coraz częściej żywione są za pomocą TMR-u. Niestety podczas intensywnych upałów dochodzi często do zagrzewania się miksu na stole paszowym.

Wysokie temperatury panujące latem negatywnie wpływają na zdrowie i produkcyjność przeżuwaczy. Szczególnie jest to zauważalne u krów mlecznych, zwłaszcza tych wysokowydajnych. Zwierzęta w upalne dni pobierają mniej paszy oraz intensywniej się pocą, tracąc przy tym cenne elektrolity. Dlatego istotne jest, aby w jak najwyższym stopniu dostarczyć im smakowitej i bogatej w niezbędne w tym okresie składniki odżywcze paszy.

Krowy mleczne coraz częściej są żywione za pomocą TMR-u, czyli całkowicie wymieszanej dawki, która w pełni pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze zwierzęcia. Niestety podczas intensywnych upałów często dochodzi do zagrzewania się miksu na stole paszowym. Skutkuje to nie tylko zmniejszonym pobraniem paszy przez krowy, która jest dla nich mniej apetyczna, ale także obniżeniem jej jakości. W wyniku grzania się miksu zaczynają się w nim wytwarzać niepożądane grzyby i pleśnie, powodujące znaczące obniżenie się jakości składników odżywczych, zwłaszcza skrobi, która jest niezbędna do produkcji mleka przez krowy.

Ograniczenie psucia się TMR-u

Wyróżnia się kilka ważnych czynników, na które należy zwrócić uwagę, aby ograniczyć proces zagrzewania się TMR-u. Przede wszystkim prawidłowo sporządzony TMR powinien być zrobiony z dobrej jakości kiszonek, które są podstawą w żywieniu krów mlecznych. Jeśli kiszonki są źle przechowywane i wybierane z pryzm, rękawów czy silosów, zwłaszcza w okresie lata, to zachodzą w nich niekorzystne procesy mikrobiologiczne, powodujące zagrzewanie i psucie się kiszonek, co w efekcie przekłada się na jakość...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Zanim krowy wyjdą na pastwiska...

Kiedyś krowy i jałowiznę, od wiosny do jesieni, wypasano na pastwiskach. Później bydło zamknięto w oborach i jałownikach. Dziś wraca się do przeszłości, szczególnie teraz, kiedy aktualne są dopłaty do dobrostanu zwierząt. Utrzymanie bydła na pastwiskach jest najbardziej naturalnym i tanim systemem chowu, zarówno krów mlecznych jak i opasów.

10 Kwietnia 2024

Ochrona zbóż jarych przed chwastami

Ochrona zbóż jarych przed chwastami, to temat kolejnego wpisu Rafała Kowalskiego. Zapraszamy do lektury.

1 Kwietnia 2024

Jak przygotować pole pod kukurydzę

Kukurydza ma swoje wymagania klimatyczno-glebowe i żeby możliwie najlepiej się udała, pole pod jej uprawę należy odpowiednio przygotować. Udzielamy wskazówek, jak uprawiać stanowisko pod kukurydzę.

22 Marca 2024