Letnie żywienie TMR-em

13 Sierpnia 2021

Letnie żywienie TMR-em

Krowy mleczne coraz częściej żywione są za pomocą TMR-u. Niestety podczas intensywnych upałów dochodzi często do zagrzewania się miksu na stole paszowym.

Wysokie temperatury panujące latem negatywnie wpływają na zdrowie i produkcyjność przeżuwaczy. Szczególnie jest to zauważalne u krów mlecznych, zwłaszcza tych wysokowydajnych. Zwierzęta w upalne dni pobierają mniej paszy oraz intensywniej się pocą, tracąc przy tym cenne elektrolity. Dlatego istotne jest, aby w jak najwyższym stopniu dostarczyć im smakowitej i bogatej w niezbędne w tym okresie składniki odżywcze paszy.

Krowy mleczne coraz częściej są żywione za pomocą TMR-u, czyli całkowicie wymieszanej dawki, która w pełni pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze zwierzęcia. Niestety podczas intensywnych upałów często dochodzi do zagrzewania się miksu na stole paszowym. Skutkuje to nie tylko zmniejszonym pobraniem paszy przez krowy, która jest dla nich mniej apetyczna, ale także obniżeniem jej jakości. W wyniku grzania się miksu zaczynają się w nim wytwarzać niepożądane grzyby i pleśnie, powodujące znaczące obniżenie się jakości składników odżywczych, zwłaszcza skrobi, która jest niezbędna do produkcji mleka przez krowy.

Ograniczenie psucia się TMR-u

Wyróżnia się kilka ważnych czynników, na które należy zwrócić uwagę, aby ograniczyć proces zagrzewania się TMR-u. Przede wszystkim prawidłowo sporządzony TMR powinien być zrobiony z dobrej jakości kiszonek, które są podstawą w żywieniu krów mlecznych. Jeśli kiszonki są źle przechowywane i wybierane z pryzm, rękawów czy silosów, zwłaszcza w okresie lata, to zachodzą w nich niekorzystne procesy mikrobiologiczne, powodujące zagrzewanie i psucie się kiszonek, co w efekcie przekłada się na jakość...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024

Siew kukurydzy - warunki i termin

Kukurydza ma swoje wymagania termiczne, dlatego nadmierne przyspieszanie terminu siewu, zwłaszcza w nieogrzaną glebę nie są korzystne. Z drugiej strony im późniejszy siew, tym bardziej skraca się okres wegetacji i wzrasta ryzyko, że rośliny nie zdąża w pełni dojrzeć jesienią.

22 Kwietnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.