Co to jest strefa kiszonki?

17 Lutego 2020

 

 

Wszyscy wiedzą, że Pioneer ma znakomitą kukurydzę, a czy wiecie, że kiszonki z niej nie mają sobie równych?

Strefa kiszonki?

To holistycznie podejście do produkcji pasz objętościowych, stanowiących podstawę w żywieniu bydła. Każda część musi być wykonana z najwyższą starannością, prawidłowo i o czasie, ponieważ od niej zależy efekt końcowy. Kiszonkę przygotowuje się raz, a skarmia nią przez cały rok. Prawidłowo przygotowana stanowi doskonałą bazę postawy żywieniowej i swoje odzwierciedlenie daje w zdrowotności bydła i produkcji mleka. Niestety błędy popełnione na każdym z poszczególnych etapów są nie do naprawienia. Ważnym jest aby pamiętać o nich w kolenych sezonach i już do nich nie wracać.

Naszym celem jest podniesienie jakości spożywanych przez zwierzęta kiszonek. Dobrze zrobiona kiszonka ma wabić wyglądem, zapachem, a odpowiednia struktura i wartość żywieniowa przynosić zyski hodowcom.

Na doskonałą kiszonkę ma wpływ wiele czynników, są w śród nich takie, na które mamy wpływ:

  1. Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy o wysokiej zawartości skrobi przy jednocześnie dużej masie zielonej. Rekomendowane odmiany z ziarnem typu dent, cechujące wyższy plon skrobi z ha.
  2. Prawidłowy termin wysiewu, gęstość, uprawa i pielęgnacja zgodnie ze wskazówkami dobrych praktyk rolniczych.
  3. Termin zbioru dostosowany do dojrzałości ziarna w kolbie, prawidłowe rozdrobnienie ziarna, ubicie, okrycie. Gdy przychodzi termin zbioru w laboratorium Pioneer Hi-Bred określamy przy pomocy odpowiednich instrumentów stopień dojrzałości kukurydzy do kiszenia.
  4. Sterowanie prawidłową fermentacją w silosie to podstawa świadomego i właściwego zakiszania, tu z pomocą przychodzą inokulanty firmy Corteva, dozowane przy pomocy specjalistycznych aplikatorów Pioneer Hi-Bred.

Skarmianie doskonałej kiszonki to pełne zadowolenie ze smacznego i zdrowego pokarmu dla zwierząt i zysk dla hodowcy.

Strefa kiszonki obejmuje swoim zasięgiem wszystkich polskich hodowców korzystających z nasion i inokulantów marki Pioneer. Analiza jakości kiszonek dostępna jest w ramach współpracy dla Klientów. W celu umówienia wizyty laboratorium Silab u siebie w gospodarstwie należy kontaktować się ze swoim sprzedawcą nasion i inokulantów marki Pioneer. 

 

Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.