Co to jest strefa kiszonki?

17 Lutego 2020

 

 

Wszyscy wiedzą, że Pioneer ma znakomitą kukurydzę, a czy wiecie, że kiszonki z niej nie mają sobie równych?

Strefa kiszonki?

To holistycznie podejście do produkcji pasz objętościowych, stanowiących podstawę w żywieniu bydła. Każda część musi być wykonana z najwyższą starannością, prawidłowo i o czasie, ponieważ od niej zależy efekt końcowy. Kiszonkę przygotowuje się raz, a skarmia nią przez cały rok. Prawidłowo przygotowana stanowi doskonałą bazę postawy żywieniowej i swoje odzwierciedlenie daje w zdrowotności bydła i produkcji mleka. Niestety błędy popełnione na każdym z poszczególnych etapów są nie do naprawienia. Ważnym jest aby pamiętać o nich w kolenych sezonach i już do nich nie wracać.

Naszym celem jest podniesienie jakości spożywanych przez zwierzęta kiszonek. Dobrze zrobiona kiszonka ma wabić wyglądem, zapachem, a odpowiednia struktura i wartość żywieniowa przynosić zyski hodowcom.

Na doskonałą kiszonkę ma wpływ wiele czynników, są w śród nich takie, na które mamy wpływ:

  1. Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy o wysokiej zawartości skrobi przy jednocześnie dużej masie zielonej. Rekomendowane odmiany z ziarnem typu dent, cechujące wyższy plon skrobi z ha.
  2. Prawidłowy termin wysiewu, gęstość, uprawa i pielęgnacja zgodnie ze wskazówkami dobrych praktyk rolniczych.
  3. Termin zbioru dostosowany do dojrzałości ziarna w kolbie, prawidłowe rozdrobnienie ziarna, ubicie, okrycie. Gdy przychodzi termin zbioru w laboratorium Pioneer Hi-Bred określamy przy pomocy odpowiednich instrumentów stopień dojrzałości kukurydzy do kiszenia.
  4. Sterowanie prawidłową fermentacją w silosie to podstawa świadomego i właściwego zakiszania, tu z pomocą przychodzą inokulanty firmy Corteva, dozowane przy pomocy specjalistycznych aplikatorów Pioneer Hi-Bred.

Skarmianie doskonałej kiszonki to pełne zadowolenie ze smacznego i zdrowego pokarmu dla zwierząt i zysk dla hodowcy.

Strefa kiszonki obejmuje swoim zasięgiem wszystkich polskich hodowców korzystających z nasion i inokulantów marki Pioneer. Analiza jakości kiszonek dostępna jest w ramach współpracy dla Klientów. W celu umówienia wizyty laboratorium Silab u siebie w gospodarstwie należy kontaktować się ze swoim sprzedawcą nasion i inokulantów marki Pioneer. 

 

Najnowsze artykuły

Wiosenne szkodniki w zbożach

Wiosna jest czasem intensywnego wzrostu zbóż, ale jednocześnie dynamicznego rozwoju szkodników. Właściwa ocena zagrożenia i działania ochronne w tym okresie mogą istotnie wpłynąć na plon.

22 Kwietnia 2024

Oprysk na opadający płatek

Kwitnienie rzepaku to okres, w którym powinno się chronić rośliny przed chorobami: zgnilizną twardzikową, czernią krzyżowych i szarą pleśnią. W tym czasie należy zastosować fungicydy zwalczające spektrum tych groźnych chorób.

22 Kwietnia 2024

Siew kukurydzy - warunki i termin

Kukurydza ma swoje wymagania termiczne, dlatego nadmierne przyspieszanie terminu siewu, zwłaszcza w nieogrzaną glebę nie są korzystne. Z drugiej strony im późniejszy siew, tym bardziej skraca się okres wegetacji i wzrasta ryzyko, że rośliny nie zdąża w pełni dojrzeć jesienią.

22 Kwietnia 2024