Rzepak ozimy – obecny stan zdrowotny

6 Lutego 2020

Wysiany jesienią rzepak wykorzystywał w dużym stopniu korzystne warunki do wschodów, a następnie do wzrostu. Szczególnie bujny wzrost miał miejsce na plantacjach sianych w zalecanym terminie agrotechnicznym i na glebach zasobnych w składniki pokarmowe. Nie oznacza to, że wszystkie plantacje są wybujałe, ale tych, które wytworzyły wielkie rozety, mające obecnie po 10–12 liści właściwych jest wiele. Taka sytuacja sprzyjała też rozwojowi sprawców chorób i szkodników, a w szczególności mszyc, które są wektorami wirusów. Nie brakowało też w początkowych fazach rozwojowych śmietki kapuścianej. 

W Krajowym rejestrze odmian zarejestrowane są 153 odmiany, a do tego trzeba dodać znajdujące się we Wspólnotowym Katalogu Odmian (CCA), dopuszczone do uprawy w krajach UE. Jeżeli odmian jest kilkaset to wiadomo, że są one zróżnicowane i w zależności od uprawianej odmiany stan zdrowotny rzepaku będzie odmienny. Odmiany, które nie mają genów odporności na porażenie przez ważne (nie wszystkie) organizmy chorobotwórcze, w tym sezonie są w trudnym położeniu. Praktycznie do końca stycznia temperatura prognozowana przez meteorologów będzie dodatnia, i to najczęściej w granicach +5°C, +6°C, nawet +10°C. Jedynie w nocy mają następować niewielkie ochłodzenia do -1°C. W takich warunkach, z rzadkimi,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.