Ochrona warzyw kapustnych przed szkodnikami
Lista szkodników roślin rodziny kapustowatych jest długa, wśród nich są gatunki atakujące uprawy rolnicze, ozdobne, dziko rosnące, w tym też nieliczne krzewy i drzewa. Zaniechanie zwalczania szkodników warzyw kapustnych w przypadku przekroczenia progów szkodliwości prowadzi do strat w plonie najczęściej większych niż koszt zabiegu.
W warzywach kapustnych za najważniejsze szkodniki uznaje się kilkanaście gatunków oraz całe ich grupy, m.in. rolnice, pchełki, chowacze, pędraki, drutowce, nicienie, niekiedy także ptaki i gryzonie. Zatem głowę przeciętnego plantatora może zaprzątać niemały niechciany inwentarz, jeśli oczywiście pozwoli mu się na nadmierne rozmnożenie. Późna wiosna i lato to pora szczególnie intensywnego wzrostu roślin i populacji szkodników. Wprawdzie współcześnie zwalczanie szkodników polega przede wszystkim na stosowaniu zabiegów opryskiwania odpowiednimi zoocydami, niemniej profilaktyka oparta na innych metodach może też mieć pewne znaczenie.
Szkodniki warzyw - profilaktyka i monitoring
Niedopuszczenie do uszkodzeń plantacji powodowanych przez agrofagi to podstawa integrowanej ochrony roślin. Pomijając agrotechniczne kwestie związane z profilaktyką (uprawa mechaniczna, na którą latem jest już za późno), nadzieję można pokładać w odmianach odpornych lub tolerancyjnych. Pomimo pewnych sukcesów w zakresie otrzymywania odmian warzyw kapustnych odpornych na choroby (HR, Foc:1, IR, Xcc), postęp prac hodowlanych w kierunku odporności na szkodniki jest jeszcze niewielki. Na rynku pojawiły się pierwsze odmiany tolerancyjne na wciornastka tytoniowca. Biorąc pod uwagę oczekiwania plantatorów i opinie autorytetów, w dłuższej perspektywie należy się spodziewać rozwoju hodowli w tym kierunku. Nadzieję mogłyby budzić feromony motyli, o ile pułapki byłyby licznie umieszczane na plantacji w celu...