Problem ze sprzedażą towaru i widmo zatorów płatniczych

27 Października 2020

Zamknięcie barów i restauracji może rykoszetem uderzyć w producentów żywności i właścicieli galerii handlowych

Sama branża spożywcza szacuje, że średnio 25 proc. jej produkcji idzie na potrzeby HoReCa, czyli hoteli, restauracji i cateringu. Zamrożenie działalności gastronomii może mieć więc dwojaki skutek. Po pierwsze, będzie problem ze sprzedażą wyprodukowanego towaru. Po drugie, restauratorzy mogą mieć kłopot w rozliczeniu się za już dostarczone produkty.

– Zamknięcie gastronomii przed weekendem z pełnym zatowarowaniem sprawia, że nie tylko nie będzie kolejnych zamówień, ale też nie wiadomo, kiedy otrzymamy zapłatę za dostarczony już towar. Liczymy się z tym, że mniejsze podmioty mogą nigdy nie uregulować faktur, zwłaszcza gdy lockdown się wydłuży – mówi przedstawiciel jednej z hurtowni specjalizujących się w dostawach dla HoReCa.

O tym, że branża spożywcza będzie liczyć straty, jest też przekonany Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. A szczególnie dwa jej segmenty: produkcja mięsa i napojów.

– W tym pierwszym nawet 40 proc. produkcji idzie na potrzebny restauracji – mówi Andrzej Gantner.

Kłopot może być tym większy, że nie tylko Polska wprowadziła obostrzenia dla gastronomii. Ograniczenia są już we Włoszech, gdzie skrócono godziny otwarcia, podobnie, jak w Hiszpanii, gdzie dodatkowym obostrzeniem jest limit połowy zajętych miejsc, na pełne zamknięcie restauracji zdecydowano się w Czechach. A HoReCa za granicą była jednym z...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.