Ekonomiczne podsumowanie SIERPNIA - raport rynkowy

5 Września 2021

RAPORT RYNKOWY - ZBOŻA I OLEISTE POLSKA - UE - ŚWIAT | SIERPIEŃ 2021

POLSKA WIADOMOŚCI RYNKOWE

REKORDOWY PRZERÓB RZEPAKU W KRAJU W MINIONYM SEZONIE 2020/21 !

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerobiły w I półroczu 2021 roku łącznie 1 591 tys. ton rzepaku, tym samym pobity został ubiegłoroczny rekord dla analogicznego okresu w 2020 roku o 67 tys. ton nasion (wówczas było to 1524 tys. ton). Produkcja oleju surowego osiągnęła dzięki temu poziom 633 tys. ton, natomiast śruty rzepakowej 894 tys. ton wobec 855 tys. ton w okresie styczeń-czerwiec ubiegłego roku. Zestawienie najnowszych statystyk z tymi z II połowy 2020 roku pozwoliło na podsumowanie przerobu łącznego Członków PSPO w całym sezonie 2020/21, który wyniósł rekordowe 3220 tys. ton nasion. Było to możliwe głównie dzięki dobrym zbiorom rzepaku w 2020 roku, które po aktualizacji danych przez GUS wyniosły w Polsce 3125 tys. ton.

ŻNIWA 2021: KOŃCÓWKA ZBIORÓW ZBÓŻ PODSTAWOWYCH, OBFITE OPADY UTRUDNIAŁY ZAKOŃCZENIE ŻNIW

Zbiory zbóż podstawowych w kraju zbliżają się ku końcowi. Obfite opady deszczu, jakie na początku tygodnia wystąpiły na południu, wschodzie i południowym-wschodzie kraju uniemożliwiły zakończenie żniw w tych regionach kraju, gdzie w zależności od województwa lokalnie do zebrania pozostało jeszcze do 5% areału uprawy zbóż. Ziarno, które ciągle czeka na zbiór zapewne będzie kwalifikowało się już tylko na paszę w związku z porostem i niską liczbą opadania. W skali kraju, udział zbóż jakości konsumpcyjnej w łącznych zbiorach będzie wyraźnie niższy niż przed rokiem. O ile na północy i zachodzie kraju rolnikom udało się zebrać około 70% pszenicy jakości konsumpcyjnej, o tyle na południowym-wschodzie i wschodzie kraju te proporcje są wręcz odwrotne, gdzie około 60-70% pszenicy może być jakości paszowej. Zebranemu ziarnu brakuje przede wszystkim gęstości.

RYNKOWE CENY ZBÓŻ

SYTUACJA RYNKOWA:

Handel ziarnem cały czas jest trudny. Gros rolników zdecydowało o zmagazynowaniu ziarna licząc na dalsze zwyżki cen, pomimo rekordowo wysokich cen zbóż oferowanych przez eksporterów jak i przetwórców na tym etapie sezonu. Wydaje się, iż zboża o parametrach konsumpcyjnych będą trzymać cenę zważywszy na uszczuploną podaż ziarna wysokiej jakości w bieżącym sezonie. W związku z problemami z jakością,  niektóre młyny już przyjmują pszenicę z gęstością 74 kg/hl, tj. niższą od standardowych 76 kg/hl. Jest wysoce prawdopodobne, iż wraz z biegiem sezonu młyny staną przed koniecznością dalszego obniżenia parametrów ziarna zważywszy na duży popyt na pszenicę konsumpcyjną ze strony eksporterów. Sytuację na rynku ziarna paszowego powinny poprawić spodziewane bardzo dobre zbiory kukurydzy, które mogą być nawet rekordowo wysokie biorąc pod uwagę areał zasiewów tego zboża na poziomie około 1 mln ha.

W końcu sierpnia br., ceny ziarna na rynku krajowym oferowane przez przetwórców i firmy handlowe z dostawą kształtowały się następująco:

- pszenica konsumpcyjna - 950-1050 PLN/t,

- pszenica paszowa - 930-1000 PLN/t,

- żyto konsumpcyjne – 750-820

- żyto paszowe – 740-800 PLN/t,

- pszenżyto - 850-920 PLN/t,

- jęczmień paszowy – 830-880 PLN/t,

- owies – 590-640 PLN/t,

- kukurydza - 980-1100 PLN/t (zbiór 2020).

Z kolei, ceny rzepaku oferowane przez przetwórców i firmy handlowe zawierały się w przedziale 2500-2600 PLN/t, z dostawą wobec 2450-2560 PLN/t notowanych przed tygodniem.

EKSPORT/IMPORT:

W sierpniu br., eksport pszenicy drogą morską będzie większy od wcześniej przewidywanego i przekroczy 200 tys. ton. Z portów dochodzą informacje, iż sporo partii ziarna pszenicy nie spełnia kryteriów jakościowych, szczególnie w odniesieniu do gęstości. Z kolei, w porcie Gdańsk w dalszym ciągu realizowane są załadunki niewielkich partii kukurydzy. 

Ceny ziarna zbóż oferowane przez eksporterów z dostawą do portów ponownie wzrosły do rekordowo wysokich poziomów i w końcu miesiąca kształtowały się następująco:

- pszenica konsumpcyjna...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.