Czy warto połączyć pług z wałem?

12 Listopada 2020

Płużna technologia uprawy gleby nadal stosowana jest w większości polskich gospodarstw. Ma ona zarówno swoje wady, jak i zalety, jednak najważniejsze mankamenty w postaci przyspieszonej erozji i utraty wody z gleby można zminimalizować. Konsolidacja gleby bezpośrednio po orce jest skutecznym rozwiązaniem.

Jednym z największych mankamentów płużnej uprawy gleby jest pozostawienie po orce spulchnionej, nieprzykrytej masą organiczną powierzchni pola. Gleba taka jest szczególnie podatna na wysychanie, erozję czy wymywanie wartościowych składników. Ponadto utrudnia kolejne zabiegi agrotechniczne – pod kołami tworzą się głębokie koleiny, a siew trudno wykonać z zachowaniem precyzyjnie ustalonej głębokości. Na domiar złego, niektóre rośliny źle znoszą siew w tak spulchnionej glebie z uwagi na to, że podczas kiełkowania i wczesnych faz wzrostu gleba cały czas osiada, co powoduje uszkadzanie delikatnych części roślin. Przyjmuje się, że gleba po orce powinna „osiadać” przez ok. 2-3 tygodnie, zależnie od jej wilgotności oraz przebiegu pogody. Jednak nie zawsze terminy agrotechniczne pozwalają na taki okres oczekiwania, tym bardziej, że odkryta gleba ulega ciągłemu przesuszaniu. W takiej sytuacji warto zdecydować się na dodatkowy zabieg wałowania. Można go wykonać w dodatkowym przejeździe ciągnikiem zagregowanym z wałem uprawowym, lecz zazwyczaj wykorzystuje się do tego celu narzędzia...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.