Mączniak prawdziwy zbóż i traw

23 Marca 2017

Choroba: Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Agresor: Blumeria graminis

Cel: jest to jedna z najpopularniejszych chorób grzybowych, występująca na wielu gatunkach zbóż i traw. Występuje zarówno na roślinach uprawnych, jak i dziko rosnących. Jest dobrze znana głównie producentom pszenicy czy jęczmienia. Rzadziej pojawia się w życie czy owsie, a czasem nawet na pszenżycie. Nie zagraża uprawom prosa, sorga czy kukurydzy.

Zniszczenia: pierwsze objawy choroby można zaobserwować już jesienią na zbożach ozimych, jednak ich największe nasilenie następuje późną wiosną; łatwo je rozpoznać, ponieważ są to białe, mączyste naloty na liściach, pochwach liściowych, źdźbłach, a czasem nawet na kłosach; początkowo naloty są pojedyncze, ale później rozrastają się, łączą, a z czasem ciemnieją i zmieniają kolor na jasnobrązowy;

Warunki sprzyjające: wśród czynników sprzyjających zakażeniu wymienia się odmiany podatne na chorobę, wczesny siew, zagęszczona plantacja, a także wysoki poziom dawki azotu; co więcej do silnego rozwoju i rozprzestrzeniania się mączniaka wystarczają nawet krótkie okresy zwilżenia roślin (np. rosa, mgła); wpływ na rozwój choroby ma również temperatura; infekcja może występować w szerokim zakresie temperatury od 5 do 30°C  i wilgotności od 50 do 100%.

Poziom zagrożenia: straty w plonie mogą dochodzi do 20, a nawet 30%; porażone rośliny mają drobne ziarno;

Progi szkodliwości wg Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego

pszenica ozima w intensywnej uprawie:

  • w fazie początków krzewienia do końca krzewienia (BBCH 2/21-29): na 50–70 % roślin pojawiają się pierwsze objawy choroby,
  • w fazie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30-39): przynajmniej 10% źdźbeł wykazuje pierwsze objawy porażenia
  • w fazie kłoszenia (BBCH 5/51-59): pierwsze objawy chorobowe występują już na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.

jęczmień ozimy

  • jesienią, jeżeli na dolnych liściach roślin pojawiają się objawy choroby (BBCH 2/21-29)

jęczmień jary i ozimy

  • od fazy krzewienia (BBCH 2/20) do fazy kłoszenia (BBCH 5/51): objawy chorobowe pojawiąją się na górnych liściach, a liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10%.

żyto

  • w okresie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30) lub na początku kłoszenia (BBCH 5/51): objawy wystąpią na liściu podflagowym, a odsetek porażonych źdźbeł wynosi ponad 20%.

pszenżyto

  • jak u pszenicy

owies

  • pod koniec krzewienia (BBCH 2/29): gdy na 15-20% źdźbeł występują wyraźne objawy porażenia
  • w okresie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30) do fazy ukazywania się wiech (BBCH 4/49): gdy choroba zaczyna opanowywać trzeci liść przechodząc na liść podflagowy

O tym jak radzić sobie z mączniakiem przeczytacie tutaj: "Czym chronić jęczmień i pszenicę przed mączniakiem?"

Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.