Mączniak jabłoni

20 Grudnia 2019

Agresor: grzyb Podosphaera leucotricha (Ellis & Everhart) Salmon

Cel: wszystkie rejony uprawy jabłoni 

Zniszczenia: Patogen atakuje wszystkie nadziemne części jabłoni. Na liściach widoczny, jako biały, mączysty nalot. W przypadku mocnego porażenia liście zwijają się wzdłuż nerwu głównego, następnie stopniowo zamierają i przedwcześnie opadają. Podobny nalot tworzy się także na pędach i kwiatach. Porażone pędy przestają rosnąć, a ich wierzchołki zamierają. Co ciekawe, porażone mogą być również jabłka. Jednak w tym przypadku zamiast nalotu, na skórce pojawiają się skorkowaciałe plamy lub siateczka.

Podosphaera leucotricha zimuje w postaci grzybni w porażonych pąkach jabłoni. Najczęściej i w największym stopniu w położonych najwyżej na pędzie – wierzchołkowym i do 4. lub 5. poniżej wierzchołka. Nie znaczy to, że niżej znajdujące się pąki nie mogą być infekowane. Wszystko zależy od odmiany i warunków uprawy, co wpływa na tempo rozwoju drzewa. W momencie, gdy łuski pąka stwardnieją, zesztywnieją i staną się skórzaste, zasiedlenie pąka przez grzyb jest już niemożliwe. Silnie porażone pąki zamierają przed rozwinięciem się. Rozwijają się przy mniejszym porażeniu, ale wyrastają z nich zdrobniałe liście również pokryte wspomnianym nalotem.

Warunki sprzyjające: Podosphaera leucotricha jest patogenem obligatoryjnym, co oznacza, że może żyć tylko na żywych tkankach roślinnych. Dlatego, jeśli przy niskiej temperaturze (poniżej -25°C) przemarzną pąki i tkanka roślinna zamrze, grzyb będący przyczyną mączniaka jabłoni zostanie także uśmiercony. Niestety, nie ma innego sposobu na ograniczenie inokulum, jak jego wymrożenie. Zasiedlone przez grzyb pąki są dużo bardziej wrażliwe na chłód, niż zdrowe. Możliwość wymrożenia chorych pąków istnieje jeszcze na przedwiośniu, gdy nagle po dość ciepłej, słonecznej aurze prowadzącej do rozhartowania drzewa, temperatura obniży się do -20°C. Jest to jednak bardzo niebezpieczne dla całej rośliny, gdyż wówczas uszkodzeniu ulegną nie tylko te chore pąki, ale także nieporażone.

Poziom zagrożenia: Mączniak jabłoni występuje w bardzo dużym nasileniu. Jest to choroba często lekceważona przez sadowników, nie należy bowiem do najgroźniejszych chorób jabłoni. Niemniej, w niektórych latach w sadach zaniedbanych może wyrządzić duże szkody.

Podatne odmiany jabłoni: ‘Cortland’ i mutanty, ‘Idared’ i mutanty, ‘Lodel’, ‘Paulared’, ‘Rome Beauty’, ‘Granny Smith’, ‘Ginger Gold’, ‘Jerseymac’, ‘Jupiter’, ‘Lobo’, ‘Redkroft’. W latach z pogodą sprzyjającą rozwojowi sprawcy mączniaka także: ‘Alwa’, ‘Ambassy’, ‘Antonówka’, ‘Celeste’, ‘Freedom’, ‘Gala’ i mutanty, ‘Geneva Early’, ‘Gloster’ i mutanty, ‘Golden Delicious’ i mutanty, ‘Honeygold’, ‘Jonagold’ i mutanty, ‘Ligol’, ‘Ligolina’, ‘Melfree’, ‘Melrose’, ‘Rubin’ i mutanty, ‘Sawa’, ‘Szampion’ i mutant.

Fot. Clemson University - USDA Cooperative Extension Slide Series, Bugwood.org
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.