Łamliwość podstawy źdźbła – choroby w zbożach

11 Maja 2016

Łamliwość podstawy źdźbła

Agresor: Pseudocercosporella herpotrichoides

Cel: pszenica, ale również pszenżyto, jęczmień ozimy, żyto ozime i mniejszym zakresie zboża jare (mniejsze znaczenie ekonomiczne);

Zniszczenia: przy powierzchni gleby dobrze widoczne pękające jasnobrązowe plamy o eliptycznym kształcie, wyraźnie odgraniczone od reszty źdźbła; we wnętrzu powstaje watowata grzybnia, powodująca zmurszenie podstawy źdźbła; źdźbła tracą stabilność i wylegają; później uschnięte białe kłosy;

Warunki sprzyjające: gęsty płodozmian zbożowy, za głęboki i za wczesny siew jesienią, łagodna i mokra zima, chłodna wiosna, podatne odmiany; optymalna temperatura dla zarodnikowania grzyba 3-4°C, dla infekcji 8-10°C;

Poziom zagrożenia: wysoki (trudna do rozpoznania, długo się rozwija, straty od ok. 15 proc. aż do ok. 50% potencjalnego plonu – przy sprzyjających warunkach i silnej infekcji)

Uwagi: Zdecydowanie najważniejsze schorzenie podstawy źdźbła.

Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.