Łamliwość podstawy źdźbła – choroby w zbożach

11 Maja 2016

Łamliwość podstawy źdźbła

Agresor: Pseudocercosporella herpotrichoides

Cel: pszenica, ale również pszenżyto, jęczmień ozimy, żyto ozime i mniejszym zakresie zboża jare (mniejsze znaczenie ekonomiczne);

Zniszczenia: przy powierzchni gleby dobrze widoczne pękające jasnobrązowe plamy o eliptycznym kształcie, wyraźnie odgraniczone od reszty źdźbła; we wnętrzu powstaje watowata grzybnia, powodująca zmurszenie podstawy źdźbła; źdźbła tracą stabilność i wylegają; później uschnięte białe kłosy;

Warunki sprzyjające: gęsty płodozmian zbożowy, za głęboki i za wczesny siew jesienią, łagodna i mokra zima, chłodna wiosna, podatne odmiany; optymalna temperatura dla zarodnikowania grzyba 3-4°C, dla infekcji 8-10°C;

Poziom zagrożenia: wysoki (trudna do rozpoznania, długo się rozwija, straty od ok. 15 proc. aż do ok. 50% potencjalnego plonu – przy sprzyjających warunkach i silnej infekcji)

Uwagi: Zdecydowanie najważniejsze schorzenie podstawy źdźbła.

Najnowsze artykuły

Kiszonka z traw – jak ją dobrze przechować?

W gospodarstwach mlecznych najważniejszym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej bazy żywieniowej, aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Dlatego w planowaniu rocznym należy przeliczyć ilość niezbędnej paszy i przeznaczyć na jej zasiewy odpowiedni areał gruntów. Trzeba także przemyśleć, jak odpowiednio ją przechować, aby przez cały rok była dostępna i smakowita.

11 Czerwca 2024

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.