Jak przeprowadzić suszenie kukurydzy?

27 Października 2016

Kontynuując tematykę przechowalnictwa poruszamy temat suszenia kukurydzy. Jest on bardzo istotny kilku względów. Po pierwsze, jest to proces drogi, pochłaniający nawet 30-50% kosztów produkcji. Co się z tym wiąże, nie we wszystkich sytuacjach może on być opłacalny. 

Aby bezpiecznie przechować ziarno, należy je wysuszyć do wilgotności poniżej 14 proc. i schłodzić do temperatury poniżej 10 ºC. Suszenie ma na celu usunięcie z ziarna nadmiaru wody poprzez jej odparowanie.

Dobry początek

Pierwszym etapem suszenia może być proces przewietrzania. Polega on na przetłaczaniu powietrza przez warstwę ziarna za pomocą wentylatora. Proces przewietrzania ziarna niesie ze sobą korzyści:

  • nie dopuszcza do zagrzewania się ziarna oczekującego na suszenie;
  • obniża wilgotność ziarna;
  • schładza ziarno po suszeniu termicznym (kiedy wykonywane po suszeniu).

Wentylowanie pozwala w pewnym stopniu opóźnić proces suszenia (w zależności od wilgotności zebranego ziarna i natężenia powietrza). Przykładowo ziarno o wilgotności 35 proc., poddane procesowi wentylacji o natężeniu przepływu powietrza 70 m³/h o temperaturze 10 ºC – pozwala na zakonserwowanie ziarna na okres około 6 dni. Po tym czasie ziarno należy wysuszyć w suszarce wysokotemperaturowej.

Suszenie jednoetapowe

W przypadku jednoetapowego suszenia ziarno suszone jest gorącym powietrzem. Temperatura powietrza suszącego nie powinna przekraczać 80-90 ºC. W końcowym etapie wartość ta wzrasta do 110 ºC. Natomiast nadmiernie rozgrzane powietrze może powodować uszkodzenia ziarniaków, co pogarsza ich jakość. 

Do suszenia ziarna kukurydzy wykorzystuje się kilka rodzajów urządzeń. W dużych gospodarstwach najczęściej stosowane są suszarnie o pracy ciągłej. Są to urządzenia kolumnowe, daszkowe. Alternatywą mogą być suszarnie porcjowe o ciągłej cyrkulacji ziarna. Niewątpliwą zaletą suszarni wysokotemperaturowych jest możliwość uzyskania w stosunkowo krótkim czasie ziarna o jednolitej, bezpiecznej wilgotności do dłuższego przechowywania.

Suszenie dwuetapowe

Coraz częściej stosowane jest dwuetapowe suszenie ziarna kukurydzy. Pierwszy etap to suszenie w suszarce wysokotemperaturowej. Materiał suszony jest tylko do wilgotności poniżej 20 proc. Temperatura czynnika suszącego może dochodzić do 140 ºC. 

Natomiast w drugim etapie stosuje się metodę niskotemperaturową. Zaleca się składowanie gorącego ziarna przez 8-10 godzin w silosie lub magazynie płaskim, a następnie przewietrzanie i chłodzenie zimnym powietrzem w celu obniżenia wilgotności. Zimne powietrze przetłaczane przez masę gorącego ziarna kukurydzy ogrzewa się i nasyca wilgocią pochodzącą z ziarna. Wykorzystuje się tutaj silosy z dnem płaskim wyposażone w wentylator do przewietrzania ziarna. Odprowadzanie wilgoci z głębszych warstw ziarniaków to proces długotrwały, właśnie dlatego stosuje się leżakowanie kukurydzy, które ułatwia przechodzenie cząstek wody z wewnętrznych warstw ziarna na zewnątrz. 

Metoda suszenia dwuetapowego przynosi wiele korzyści:

  • zmniejsza koszty suszenia,
  • zmniejsza ilość pękniętych ziarniaków,
  • zmniejsza łamliwość okrywy ziarniaków.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.