Jak przeprowadzić suszenie kukurydzy?

27 Października 2016

Kontynuując tematykę przechowalnictwa poruszamy temat suszenia kukurydzy. Jest on bardzo istotny kilku względów. Po pierwsze, jest to proces drogi, pochłaniający nawet 30-50% kosztów produkcji. Co się z tym wiąże, nie we wszystkich sytuacjach może on być opłacalny. 

Aby bezpiecznie przechować ziarno, należy je wysuszyć do wilgotności poniżej 14 proc. i schłodzić do temperatury poniżej 10 ºC. Suszenie ma na celu usunięcie z ziarna nadmiaru wody poprzez jej odparowanie.

Dobry początek

Pierwszym etapem suszenia może być proces przewietrzania. Polega on na przetłaczaniu powietrza przez warstwę ziarna za pomocą wentylatora. Proces przewietrzania ziarna niesie ze sobą korzyści:

  • nie dopuszcza do zagrzewania się ziarna oczekującego na suszenie;
  • obniża wilgotność ziarna;
  • schładza ziarno po suszeniu termicznym (kiedy wykonywane po suszeniu).

Wentylowanie pozwala w pewnym stopniu opóźnić proces suszenia (w zależności od wilgotności zebranego ziarna i natężenia powietrza). Przykładowo ziarno o wilgotności 35 proc., poddane procesowi wentylacji o natężeniu przepływu powietrza 70 m³/h o temperaturze 10 ºC – pozwala na zakonserwowanie ziarna na okres około 6 dni. Po tym czasie ziarno należy wysuszyć w suszarce wysokotemperaturowej.

Suszenie jednoetapowe

W przypadku jednoetapowego suszenia ziarno suszone jest gorącym powietrzem. Temperatura powietrza suszącego nie powinna przekraczać 80-90 ºC. W końcowym etapie wartość ta wzrasta do 110 ºC. Natomiast nadmiernie rozgrzane powietrze może powodować uszkodzenia ziarniaków, co pogarsza ich jakość. 

Do suszenia ziarna kukurydzy wykorzystuje się kilka rodzajów urządzeń. W dużych gospodarstwach najczęściej stosowane są suszarnie o pracy ciągłej. Są to urządzenia kolumnowe, daszkowe. Alternatywą mogą być suszarnie porcjowe o ciągłej cyrkulacji ziarna. Niewątpliwą zaletą suszarni wysokotemperaturowych jest możliwość uzyskania w stosunkowo krótkim czasie ziarna o jednolitej, bezpiecznej wilgotności do dłuższego przechowywania.

Suszenie dwuetapowe

Coraz częściej stosowane jest dwuetapowe suszenie ziarna kukurydzy. Pierwszy etap to suszenie w suszarce wysokotemperaturowej. Materiał suszony jest tylko do wilgotności poniżej 20 proc. Temperatura czynnika suszącego może dochodzić do 140 ºC. 

Natomiast w drugim etapie stosuje się metodę niskotemperaturową. Zaleca się składowanie gorącego ziarna przez 8-10 godzin w silosie lub magazynie płaskim, a następnie przewietrzanie i chłodzenie zimnym powietrzem w celu obniżenia wilgotności. Zimne powietrze przetłaczane przez masę gorącego ziarna kukurydzy ogrzewa się i nasyca wilgocią pochodzącą z ziarna. Wykorzystuje się tutaj silosy z dnem płaskim wyposażone w wentylator do przewietrzania ziarna. Odprowadzanie wilgoci z głębszych warstw ziarniaków to proces długotrwały, właśnie dlatego stosuje się leżakowanie kukurydzy, które ułatwia przechodzenie cząstek wody z wewnętrznych warstw ziarna na zewnątrz. 

Metoda suszenia dwuetapowego przynosi wiele korzyści:

  • zmniejsza koszty suszenia,
  • zmniejsza ilość pękniętych ziarniaków,
  • zmniejsza łamliwość okrywy ziarniaków.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.