Gryka cz. 2 – encyklopedia upraw

22 Listopada 2018

Kilka miesięcy temu zapoczątkowaliśmy na blogu nowy cykl "Encyklopedia upraw". Pierwszą rośliną jaka wzięliśmy pod lupę jest gryka. W premierowym wpisie "Gryka cz. 1 – encyklopedia upraw" skoncentrowaliśmy się na systematyce tej rośliny, wyglądzie, wartościach odżywczych, zastosowaniu czy przeznaczeniu. Dzisiaj czas na wymagania glebowe i klimatyczne oraz informacje dotyczące siewu dotyczące uprawy gryki.

Uwarunkowania klimatyczne

Gryka dobrze radzi sobie przy temperaturze oscylującej w granicach 20 stopni C. Z drugiej strony, zbyt wysoka temperatura połączona dodatkowo z suszą może skutkować zamieraniem zawiązków i w konsekwencji niższym plonem.

Na uprawę tej rośliny źle wpływają również silne wiatry. Po pierwsze powodują wyleganie, czyli w konsekwencji zmniejszenie plonu. Co więcej, w trakcie wietrznej pogody problem z oblotem mają pszczoły. A te z kolei w 90% odpowiadają za zapylanie kwiatów gryki, co jest kluczowe w kontekście plonowania. 

Wymagania glebowe i wodne

Gryka dobrze rośnie na glebach lżejszych, klasy średniej, a nawet słabej. Przy czym dobrze jeśli jest zasobna w wodę i składniki pokarmowe. Najkorzystniejsze są gleby o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego. Od siewu do końca kwitnienia gryka wymaga zwiększonej ilości wody, najmniej potrzebuje w czasie dojrzewania nasion. Natomiast źle znosi gleby podmokłe oraz przesuszone.

Siew

Gryka potrzebuje temperatury 15 stopni C, aby kiełkowanie przebiegało bez problemów. Choć warto zaznaczyć, że przedział temperatur, w których odbywa się kiełkowanie jest znacznie szerszy. Termin siewu powinien być przede wszystkim dostosowany do temperatury. Do wzrostu i rozwoju potrzebne jest wspomniane wcześniej 20 stopni C. Zatem gleba, do której przeprowadzony będzie wysiew powinna być odpowiednio nagrzana.

Sam proces siewu wykonuje się siewnikiem rzędowym z rozstawą od 15 do 45 cm. Jeśli nasiona wysiewane są na lepszą zasobniejszą glebę, to wystarczy siew na głębokość 2-3 cm. Jeśli jednak siejemy na stanowisku słabym i suchym, wówczas należy wysiać głębiej (4-5 cm).

Optymalny zakres terminów siewu to druga połowa maja (15–25). Norma siewu wynosi 70 kg/ha na lepszych, zasobniejszych glebach. 80 kg/ha należy zastosować siejąc na glebach słabszych.

Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.