Publikacje » Uprawy » Słoma: rozdrabniać czy zbierać?

Słoma: rozdrabniać czy zbierać?

3 Sierpnia 2020
źródło: https://www.plantpress.pl/

Słoma jako plon uboczny produkcji roślinnej – zbóż, rzepaku czy strączkowych, w przeszłości była głównie zbierana z pola i wykorzystywana na paszę oraz ściółkę dla zwierząt gospodarskich. W połączeniu jej z odchodami zwierzęcymi i po przefermentowaniu uzyskuje się cenny nawóz naturalny, jakim jest obornik. Dodatkowo, zebrana słoma może stanowić materiał do izolacji oraz ocieplania ścian budynków, na ściółkę w ogrodnictwie i biopaliwo, a także podłoże do uprawy grzybów. 

Zmiany w rolnictwie i postęp technologiczny zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej spowodowały zmiany w podejściu do zagospodarowywania słomy. Obecnie wiele gospodarstw nie posiada zwierząt, a prowadzi tylko produkcję roślinną, często stosując płodozmian z dużym udziałem zbóż i rzepaku. Ponadto, dużo gospodarstw utrzymuje zwierzęta w budynkach bezściółkowych. W tych gospodarstwach zaleca się zostawiać rozdrobnioną słomę na polu w celach nawozowych jako...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Program promocyjny D-Koder
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności