Publikacje » Uprawy » Pielęgnacja zbóż ozimych i rzepaku w technologii strip-till

Pielęgnacja zbóż ozimych i rzepaku w technologii strip-till

25 Października 2021

Pielęgnacja zbóż ozimych i rzepaku w technologii strip-till

Podstawowe zasady ochrony plantacji zbóż i rzepaku uprawianych w technologiach uproszczonych nie odbiegają od tych dla tradycyjnie prowadzonych plantacji. Przy doborze preparatu i dawki szczególną uwagę należy zwrócić na ilość mulczu, który może ograniczyć działanie wybranych substancji.

Nasiona poszczególnych gatunków chwastów wykazują różną długość utrzymywania zdolności kiełkowania w glebie. Okres ten wynosi od roku do nawet 50 lat, a wschody następują z określonej dla gatunku maksymalnej głębokości. W dodatku u wielu gatunków chwastów proces kiełkowania może zajść dopiero wówczas, gdy ich nasiona, choć przez krótki czas, zostaną wystawione na działanie promieni słonecznych. Jest to dla nich swoistym sygnałem: teraz warto kiełkować. Wymienione czynniki powodują, że rezygnacja z pługa ma niejednoznaczny wpływ na presję chwastów. 

Chwasty i strip-till

Brak odwrócenia gleby powoduje, że w pierwszych latach technologii strip-till presja chwastów może być większa ze względu na kiełkowanie tych, które znajdują się w warstwie wierzchniej gleby oraz na jej powierzchni. Z biegiem czasu ilość nasion zdolnych do skiełkowania będzie się zmniejszać, a brak odwrócenia gleby nie będzie dostarczać nowych nasion do puli, co ocenić należy pozytywnie. Z drugiej strony, zmniejszenie intensywności uprawy gleby w połączeniu z monokulturą prowadzić może do występowania chwastów uciążliwych,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Program promocyjny D-Koder
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności