Publikacje » Uprawy » Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Mączniak prawdziwy zbóż i traw

23 Marca 2017

Choroba: Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Agresor: Blumeria graminis

Cel: jest to jedna z najpopularniejszych chorób grzybowych, występująca na wielu gatunkach zbóż i traw. Występuje zarówno na roślinach uprawnych, jak i dziko rosnących. Jest dobrze znana głównie producentom pszenicy czy jęczmienia. Rzadziej pojawia się w życie czy owsie, a czasem nawet na pszenżycie. Nie zagraża uprawom prosa, sorga czy kukurydzy.

Zniszczenia: pierwsze objawy choroby można zaobserwować już jesienią na zbożach ozimych, jednak ich największe nasilenie następuje późną wiosną; łatwo je rozpoznać, ponieważ są to białe, mączyste naloty na liściach, pochwach liściowych, źdźbłach, a czasem nawet na kłosach; początkowo naloty są pojedyncze, ale później rozrastają się, łączą, a z czasem ciemnieją i zmieniają kolor na jasnobrązowy;

Warunki sprzyjające: wśród czynników sprzyjających zakażeniu wymienia się odmiany podatne na chorobę, wczesny siew, zagęszczona plantacja, a także wysoki poziom dawki azotu; co więcej do silnego rozwoju i rozprzestrzeniania się mączniaka wystarczają nawet krótkie okresy zwilżenia roślin (np. rosa, mgła); wpływ na rozwój choroby ma również temperatura; infekcja może występować w szerokim zakresie temperatury od 5 do 30°C  i wilgotności od 50 do 100%.

Poziom zagrożenia: straty w plonie mogą dochodzi do 20, a nawet 30%; porażone rośliny mają drobne ziarno;

Progi szkodliwości wg Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego

pszenica ozima w intensywnej uprawie:

  • w fazie początków krzewienia do końca krzewienia (BBCH 2/21-29): na 50–70 % roślin pojawiają się pierwsze objawy choroby,
  • w fazie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30-39): przynajmniej 10% źdźbeł wykazuje pierwsze objawy porażenia
  • w fazie kłoszenia (BBCH 5/51-59): pierwsze objawy chorobowe występują już na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.

jęczmień ozimy

  • jesienią, jeżeli na dolnych liściach roślin pojawiają się objawy choroby (BBCH 2/21-29)

jęczmień jary i ozimy

  • od fazy krzewienia (BBCH 2/20) do fazy kłoszenia (BBCH 5/51): objawy chorobowe pojawiąją się na górnych liściach, a liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10%.

żyto

  • w okresie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30) lub na początku kłoszenia (BBCH 5/51): objawy wystąpią na liściu podflagowym, a odsetek porażonych źdźbeł wynosi ponad 20%.

pszenżyto

  • jak u pszenicy

owies

  • pod koniec krzewienia (BBCH 2/29): gdy na 15-20% źdźbeł występują wyraźne objawy porażenia
  • w okresie strzelania w źdźbło (BBCH 3/30) do fazy ukazywania się wiech (BBCH 4/49): gdy choroba zaczyna opanowywać trzeci liść przechodząc na liść podflagowy

O tym jak radzić sobie z mączniakiem przeczytacie tutaj: "Czym chronić jęczmień i pszenicę przed mączniakiem?"

Administrator naszego bloga. E-pole nie ma przed nim tajemnic. Miłośnik natury, szybkich samochodów i mglistych poranków z filiżanką kawy w ręku.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online