Największe straty azotu przypadają w miesiącach maj, czerwiec i lipiec. Niestety, w tym czasie rośliny pobierają go najwięcej. Powstaje pytanie jak powstrzymać wspomniane straty?
Wiosną zboża wchodzą w okres aktywnego wzrostu. Rozpoczyna się faza krzewienia i pojawia się wiele nowych pędów. Zaczynają one pobierać duże ilości azotu. Azot jest kluczowym pierwiastkiem również w przypadku kukurydzy (więcej: "Nawożenie kukurydzy – azot") oraz innych upraw (o rzepaku więcej: "Uprawiamy rzepak ozimy – nawożenie przedsiewne"). Problem pojawia się, gdy azotu w glebie jest “za mało”. Jak pisaliśmy wcześniej, nawet przy optymalnym nawożeniu upraw, rośliny wciąż mogą odczuwać deficyt tego pierwiastka. Dlaczego? Odpowiedzią tutaj jest sam azot, a właściwie forma w jakiej jest dostępny w glebie. Pisaliśmy o tym na blogu, ale tym razem zamiast odsyłać Was do tekstu zachęcamy, aby poświęcić 5 minut na poniższy film.
Rośliny pobierają azot w postaci amonowej i azotanowej. Jednak są istotne różnice w obu sytuacjach. Więcej na ten temat w kolejnym filmie:
Rozwiązaniem problemu strat azotu jest stosowanie stabilizatorów azotu. Najlepszym przykładem w tym przypadku jest N-Lock™ Max (więcej o N-Locku: tutaj). W skrócie o efektach stosowania stabilizatora N-Lock Max dowiedzie się z kolejnego krótkiego filmu: