Jak przeprowadzić suszenie kukurydzy?

27 Października 2016

Kontynuując tematykę przechowalnictwa poruszamy temat suszenia kukurydzy. Jest on bardzo istotny kilku względów. Po pierwsze, jest to proces drogi, pochłaniający nawet 30-50% kosztów produkcji. Co się z tym wiąże, nie we wszystkich sytuacjach może on być opłacalny. 

Aby bezpiecznie przechować ziarno, należy je wysuszyć do wilgotności poniżej 14 proc. i schłodzić do temperatury poniżej 10 ºC. Suszenie ma na celu usunięcie z ziarna nadmiaru wody poprzez jej odparowanie.

Dobry początek

Pierwszym etapem suszenia może być proces przewietrzania. Polega on na przetłaczaniu powietrza przez warstwę ziarna za pomocą wentylatora. Proces przewietrzania ziarna niesie ze sobą korzyści:

  • nie dopuszcza do zagrzewania się ziarna oczekującego na suszenie;
  • obniża wilgotność ziarna;
  • schładza ziarno po suszeniu termicznym (kiedy wykonywane po suszeniu).

Wentylowanie pozwala w pewnym stopniu opóźnić proces suszenia (w zależności od wilgotności zebranego ziarna i natężenia powietrza). Przykładowo ziarno o wilgotności 35 proc., poddane procesowi wentylacji o natężeniu przepływu powietrza 70 m³/h o temperaturze 10 ºC – pozwala na zakonserwowanie ziarna na okres około 6 dni. Po tym czasie ziarno należy wysuszyć w suszarce wysokotemperaturowej.

Suszenie jednoetapowe

W przypadku jednoetapowego suszenia ziarno suszone jest gorącym powietrzem. Temperatura powietrza suszącego nie powinna przekraczać 80-90 ºC. W końcowym etapie wartość ta wzrasta do 110 ºC. Natomiast nadmiernie rozgrzane powietrze może powodować uszkodzenia ziarniaków, co pogarsza ich jakość. 

Do suszenia ziarna kukurydzy wykorzystuje się kilka rodzajów urządzeń. W dużych gospodarstwach najczęściej stosowane są suszarnie o pracy ciągłej. Są to urządzenia kolumnowe, daszkowe. Alternatywą mogą być suszarnie porcjowe o ciągłej cyrkulacji ziarna. Niewątpliwą zaletą suszarni wysokotemperaturowych jest możliwość uzyskania w stosunkowo krótkim czasie ziarna o jednolitej, bezpiecznej wilgotności do dłuższego przechowywania.

Suszenie dwuetapowe

Coraz częściej stosowane jest dwuetapowe suszenie ziarna kukurydzy. Pierwszy etap to suszenie w suszarce wysokotemperaturowej. Materiał suszony jest tylko do wilgotności poniżej 20 proc. Temperatura czynnika suszącego może dochodzić do 140 ºC. 

Natomiast w drugim etapie stosuje się metodę niskotemperaturową. Zaleca się składowanie gorącego ziarna przez 8-10 godzin w silosie lub magazynie płaskim, a następnie przewietrzanie i chłodzenie zimnym powietrzem w celu obniżenia wilgotności. Zimne powietrze przetłaczane przez masę gorącego ziarna kukurydzy ogrzewa się i nasyca wilgocią pochodzącą z ziarna. Wykorzystuje się tutaj silosy z dnem płaskim wyposażone w wentylator do przewietrzania ziarna. Odprowadzanie wilgoci z głębszych warstw ziarniaków to proces długotrwały, właśnie dlatego stosuje się leżakowanie kukurydzy, które ułatwia przechodzenie cząstek wody z wewnętrznych warstw ziarna na zewnątrz. 

Metoda suszenia dwuetapowego przynosi wiele korzyści:

  • zmniejsza koszty suszenia,
  • zmniejsza ilość pękniętych ziarniaków,
  • zmniejsza łamliwość okrywy ziarniaków.
Najnowsze artykuły

Zanim krowy wyjdą na pastwiska...

Kiedyś krowy i jałowiznę, od wiosny do jesieni, wypasano na pastwiskach. Później bydło zamknięto w oborach i jałownikach. Dziś wraca się do przeszłości, szczególnie teraz, kiedy aktualne są dopłaty do dobrostanu zwierząt. Utrzymanie bydła na pastwiskach jest najbardziej naturalnym i tanim systemem chowu, zarówno krów mlecznych jak i opasów.

10 Kwietnia 2024

Ochrona zbóż jarych przed chwastami

Ochrona zbóż jarych przed chwastami, to temat kolejnego wpisu Rafała Kowalskiego. Zapraszamy do lektury.

1 Kwietnia 2024

Jak przygotować pole pod kukurydzę

Kukurydza ma swoje wymagania klimatyczno-glebowe i żeby możliwie najlepiej się udała, pole pod jej uprawę należy odpowiednio przygotować. Udzielamy wskazówek, jak uprawiać stanowisko pod kukurydzę.

22 Marca 2024