Publikacje » Uprawy » Efektywna produkcja kiszonki

Efektywna produkcja kiszonki

10 Września 2020
źródło: https://www.plantpress.pl/

Produkcja kiszonek, jako paszy dla zwierząt, znana jest człowiekowi od wielu setek lat. Konserwacja paszy poprzez kiszenie upowszechniło hodowlę zwierząt na najróżniejszych szerokościach geograficznych naszego globu. Proces produkcji kiszonek nie jest bardzo skomplikowany, a najczęściej zakiszanymi produktami są te, które w danym obszarze są dosyć popularne, np. kukurydza, ziemniaki, buraki, trawy i inne.  

Historycznie w krajowym rolnictwie najbardziej powszechne były kiszonki z liści buraków, natomiast aktualnie to kukurydza jest najczęściej zakiszaną rośliną. Głównie chodzi tutaj o produkcję kiszonek dla skarmiania bydła mlecznego.  

Prawidłowa produkcja kiszonki, to przede wszystkim osiągnięcie pożądanych parametrów tj.: blisko 30 % skrobi w suchej masie, której ma być około 35% oraz około 20% włókna surowego. Energia to w przybliżeniu 0,9 JPM na kilogram suchej masy kiszonki. Ważne jest również, aby kiszonka była smaczna i apetyczna, o przyjemnym lekko, kwasowym zapachu. Tyle, jeżeli chodzi o sam produkt, natomiast prawidłowa produkcja to pojęcie szersze, mogące obejmować również odpowiednie planowanie produkcji i dystrybucji tej paszy.  

Elementy dobrej produkcji można omawiać np. na przykładzie kukurydzy, ponieważ jest ona aktualnie najczęściej zakiszaną rośliną w naszym kraju. Popularna stała się sytuacja, gdzie...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Program promocyjny D-Koder
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności