Publikacje » Uprawy » Choroby przechowalnicze jabłek

Choroby przechowalnicze jabłek

20 Września 2021

Choroby przechowalnicze jabłek

W każdym sezonie przechowalniczym występują choroby powodujące gnicie jabłek. Wpływ na intensywność porażenia mają warunki pogodowe panujące w okresie przedzbiorczym, obecność źródła infekcji w sadzie lub jego sąsiedztwie, podatność uprawianej odmiany oraz ochrona chemiczna. 

W celu uzyskania dobrej jakości plonu ważne jest prowadzenie ochrony chemicznej przed zbiorem owoców. Zabiegi fungicydowe wykonywane w odpowiednim czasie istotnie ograniczają występowanie chorób w komorach chłodniczych. Wpływ na przechowywanie jabłek ma także termin zbioru. Jabłka zerwane w fazie dojrzałości zbiorczej najlepiej znoszą przechowywanie, a im są bardziej dojrzałe, tym mniejsza jest ich trwałość pozbiorcza oraz wzrasta podatność na gnicie. 

Gorzka zgnilizna jabłek

Niezmiennie najważniejszą i jednocześnie najgroźniejszą chorobą przechowalniczą jabłek jest obecnie gorzka zgnilizna jabłek powodowana przez grzyby z rodzaju Neofabraea spp. (dawniej Pezicula spp.). W sadzie objawy porażenia nie są widoczne. Patogen rozwija się na owocach latentnie (w formie utajonej) i trafia na pozornie zdrowych jabłkach do chłodni. Po kilku miesiącach przechowywania, gdy owoce zaczynają dojrzewać, wokół porażonych przetchlinek dochodzi do rozwoju zgnilizny i charakterystycznego oczkowania. Na przekroju plam gnilnych można zaobserwować kształt klina, który sięga głęboko w głąb miąższu. Wraz z rozwojem choroby plamy powiększają się i zlewają ze sobą, tworząc rozległe zgnilizny, na których w sprzyjających warunkach pojawiają się owocniki grzyba. Z owocników przy dużej wilgotności względnej powietrza wydobywają się w postaci szarokremowych, śluzowatych wycieków zarodniki konidialne. W zależności od warunków pogodowych, nasilenia choroby w minionym sezonie i podatności odmiany należy wykonać 2-3 zabiegi, rozpoczynając ochronę 6-4 tygodni przed zbiorem, a kolejne prowadzić co 10-14 dni, z zachowaniem karencji stosowanych fungicydów.

 

Gorzka zgnilizna jabłek - charakterystyczna zgnilizna rozwijająca się wokół miejsca porażenia; Fot. Hubert Głos

Szara pleśń

Drugą chorobą jabłek pod względem częstotliwości występowania jest szara pleśń, której sprawcą jest grzyb Botrytis...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Program promocyjny D-Koder
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności