Najgroźniejsze szkodniki kukurydzy
Do najgroźniejszych szkodników kukurydzy zaliczają się: ploniarka zbożówka, omacnica prosowianka, stonka kukurydziana. Uszkodzenia na skutek ich żerowania mogą być przyczyną kilkunastoprocentowych strat w plonie.
Uprawom kukurydzy zagraża około 100 gatunków roślinożerców, niemniej za szkodniki uznaje się kilkanaście gatunków, gdyż ich żerowanie wywiera bezpośredni wpływ na wysokość i jakość plonów. Do najważniejszych zalicza się zwłaszcza ploniarkę zbożówkę, omacnicę prosowiankę oraz stonkę kukurydzianą. Każdy z tych gatunków pojawia się wiosną, przy czym ploniarka oraz larwy stonki kukurydzianej we wczesnych fazach rozwojowych kukurydzy, natomiast omacnica zastaje już rośliny bardziej zaawansowane we wzroście. Zarówno gąsienice omacnicy prosowianki, jak i chrząszcze stonki kukurydzianej towarzyszą roślinom do końca ich wegetacji. Ich żerowanie prowadzi do powstania strat w plonach, przy czym ich uszkodzenia mogą się na siebie nakładać, jeżeli nie są podejmowane metody zwalczania, czy to w postaci profilaktyki, czy to działań interwencyjnych.
Ploniarka zbożówka
Jest to niewielka muchówka, której stadium szkodliwym są beznogie, białawe larwy żerujące w tkankach roślin zaraz na początku wzrostu kukurydzy. Choć owad rozwija trzy pokolenia w ciągu roku, to kukurydzy zagrażają larwy pierwszej generacji. Stadium zimującym tego gatunku są larwy znajdujące się w roślinach zbóż ozimych lub ich samosiewach, a także w trawach uprawnych i dziko rosnących. W kwietniu i maju następuje przepoczwarczenie i wylot muchówek, które przelatują m.in. na uprawy kukurydzy. Samice do składania jaj preferują rośliny niskie, mające do 3 liści właściwych. Im starsza roślina, tym słabiej odwiedzana przez muchówki. Owad składa białawe, podłużne jaja na koleoptylach (pochewkach liściowych), łodyżce lub pod liśćmi. Po kilku, kilkunastu dniach, w zależności od temperatury, wylęgają się małe larwy, które wpełzają pod zwinięte liście i tam docierają do ich zawiązków oraz w okolice stożka wzrostu. Okres żerowania larw w roślinach trwa od 3 do nawet 5 tygodni. Po osiągnięciu dojrzałości larwy przepoczwarczają się w miejscu żerowania, następnie z roślin kukurydzy wylatują muchówki nowego pokolenia. Im wolniej wiosną rośnie kukurydza, tym lepsze warunki rozwoju wewnątrz niej mają larwy.

Kukurydza - objawy żerowania ploniarki
Objawy...